Хронотерапията изучава как вътрешните биологични ритми влияят на ефективността на приеманите лекарствени препарати.

Защо хапчетата за кръвно е най-добре да се пият вечер

Биологичният часовник контролира повечето физиологични процеси в организма.

От него зависи кога ще сме активни, кога трябва да си починем, и как метаболизма преобразува активните вещества на лекарствените препарати.

За максимална ефективност на лекарствените препарати, някои от тях е по-добре да се приемат вечер, други сутрин, а трети през деня.

Например, два вида препарати за намаляване на артериалното налягане – инхибитори на ACE-инхибитори /инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим/и бета блокери, е по-правилно да се приемат преди лягане.

В този случай кръвното ще се понижава по-ефективно, отколкото ако препаратът се приема само сутрин.

Сутрин естествено се повишава артериалното налягане, което стимулира да се събудим и ни подготвя за бодърстването през целия ден.

Ако обаче пием лекарство преди лягане, то през нощта попада в кръвообращението и предотвратява сутрешното покачване на кръвното.

Хапчета против стомашни киселини се пият около 18 часа

Препаратите против стомашни киселини, сред които инхибитори на протонната помпа – омепразол, и блокери на Н2 хистаминовите рецептори – циметидин, е по-добре да се приемат около 6 часа вечерта, а не сутрин или през деня.

Последните изследвания показват, че в този случай ефектът на лекарствата ще продължава по-дълго.

Ако е необходимо да се пие парацетамол, то в никакъв случай това не трябва да се прави сутрин. Проблемът е, че така се повишава токсичността на препарата.

Сутрин, когато черният дроб преработва лекарството, е най-високо нивото на ензима NAPQI, а парацетамолът способства за още по-голямо повишаване на неговата концентрация. Затова е по-добре лекарството да се пие вечер, когато нивото на ензима по естествен начин се понижава.

Антикоагулантите, които се пият за предотвратяване на инфаркти и инсулти, е най-правилно да се приемат вечер, преди лягане.

Основното количество тромбоцити се образува през нощта, докато спим. Затова и сърдечните пристъпи и инсулти се отчитат най-често в периода от 6 сутринта до обяд, когато кръвта е най-гъста, и рискът от формиране на тромби е най-висок.

Сутрин се пада пика на артериалното налягане, което повишава риска от откъсване на тромб. Ако антикоагуланти се приемат преди лягане, то тази фатална верига от събития ще бъде прекъсната.