Произвежданият у нас шарлан е с изключително висока хранителна стойност и не по-малко важното е, че се отразява много благоприятно на здравословното състояние. Именно поради тази причина е препоръчително всички вие да го използвате вместо рафинираното слънчогледово олио.

Наличието на широк спектър от хранителни вещества в шарлана, много повече, отколкото в стандартното за българските домакинства олио, го прави изключително ценно за всяка трапеза.

В действителност шарланът е чистото олио, което се добива от слънчогледовите семки и не рафинирано и не са добавят вещества, които да удължават срокът му на годност.

Но следва да се отбележи, че повечето български производители не добавят допълнителни консервиращи вещества в слънчогледовото олио, но самият процес на рафиниране на слънчогледа води до „обедняване“ на състава на полученото олио.

Шарланът се добива чрез обикновено на слънчогледовите семки, като полученото масло впоследствие не се пречиства допълнително чрез загряване и по този начин не губи голяма част от полезните си хранителни вещества.

Това е причината този продукт да има типичната миризма и вкус на суровия слънчоглед.

Ароматът му е характерен и съвсем не е трудно да се различи от обикновеното и широко използвано от нас рафинирано слънчогледово олио. Също така следва да се посочи, че технологията на производството на шарлана е такава, че не налага слънчогледовото семе да е предварително изпечено.

Преди самия процес на пресоване семките просто се загряват до температура от 40 градуса. И това позволява полученият посредством тази технология продукт – шарланът, да съхрани естественият вкус и мирис на непреминало термична обработка слънчогледовото семе.

Какви са полезните свойства на шарлана за човешкия организъм? По какъв начин продуктът се отразява на здравословното състояние?

С цел съхранение на целия арсенал от мастни киселини, съдържащи се в суровото слънчогледово семе, то преминава през процеса на пресоване със своите естествени люспи.

В които са съдържат изключително ценните за състоянието на целия организъм омега-6 мастни киселини, като с най-висока концентрацията в слънчогледовото семе, е гама-линолеична киселина /ГЛА/, която се смята за основна омега-6.

В състава на шарлана също присъства и друга важна мастна киселина – олеиновата, която пък се причислява към групата на най-важните омега-9 мастни киселини.

Омега-6 мастните киселини въздействат благоприятно върху състоянието на имунната система. А за омега-9 има данни, че способстват за понижаване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, който „полепва“ по артериите.

Освен че стимулират защитната функция на организма, тези полезни мазнини са действат профилактично и срещу редица заболявания.

Също така шарланът е доста по-богат от рафинираното слънчогледово олио на естествения антиоксидант витамин Е. Само 2 супени лъжици от него на дневно и ще си набавите около половината от дневната препоръчителна доза от този витамин.

Както вече бе посочено, токоферолът е с висока антиоксидантна активност, способствайки по този начин за неутрализиране на увреждащите молекули реактивен кислород, познати ни като свободни радикали.

Така известно време след началото на използването на шарлана ще останете приятно изненадани – цялостното ви здравословно състояние ще се подобри и ще изглеждате по-млади.

Употреба на шарлан в ежедневието

Много важно е да се посочи, че това растителното масло може да се използва единствено като добавка за студените ястия. Също така може да прибавя и към храни преминали термична обработка, но след като се оставят да изстинат добре.