По време на пандемия, предизвикана от SARS-CoV-2, е особено важно навреме да се консултираме с личния лекар.

В началните стадии, както знаем COVID-19, е на практика неразличим от други вирусни и бактериални инфекции.

Препоръчва се хората със симптоматика на остра вирусна инфекция да си стоят у дома и да спазват карантина.

И дори ако е взета проба – гърлен или назален секрет и е изпратена за изследване, съществува риск от грешен отрицателен резултат при PCR теста.

Добре е поне малко да разбираме от основните проявления на опасната атипична пневмония, предизвикана от коронавирус, за да не пропуснем критичния момент, когато следва да се обърнем към личния лекар.

Как изглежда един от главните симптоми на COVID-19 – затрудненото дишане или диспнея при заразяване с коронавирус или при други патологични състояния.

По какво да разпознаем задушаване при COVID-19

Симптоми на COVID-19 – възможни вариации

Коронавирусът най-често се проявява с класически симптоми на вирусна инфекция – температура, понякога не е много висока, кашлица, хронична умора, по-рядко стомашно-чревни разстройства.

При повечето от заболелите също се наблюдава загуба на обоняние и на вкус. Затрудненото дишане при COVID-19 се развива няколко дни след появата на първите симптоми на заболяването и се усилва при физически натоварвания.

Възможно е рязко понижаване на нивата на кислород в кръвта, което е изключително опасно за човека.

Лекарите обръщат внимание на следните нюанси:

  • При COVID-19 невинаги се наблюдава треска, тоест температурата невинаги се повишава. Често варира в границите 37,5-37,7 градуса.
  • Не са редки случаите, когато COVID-19 започва изобщо без температура със съчетание на кашлица и болки в гърлото, диария, болки в корема, главоболие, мускулни болки, включително и в областта на кръста, усещане за силна и неотшумяваща умора. Болките в тялото могат да са доста силни.
  • Показателен симптом е загубата на вкус или на обоняние в първите дни на заболяването.

Един от важните симптоми е разбира се, задухът.

Особености на задуха при COVID-19

Затрудненото дишане при заразяване с коронавирус – това е много опасен и характерен симптом. Показва, че се увреждат белите дробове, и компесаторните механизми на организма вече не достигат, за да предотврати хипоксия.

Затова и хората с подозрение за коронавирус или с вече лабораторно потвърден SARS-CoV-2, при които се е появил задух, се нуждаят от наблюдение и постоянен контрол, за да могат при влошаване на състоянието спешно да потърсят лекар и да бъдат приети в болница.

Според резултатите от многобройните наблюдения сигнализират за следните особености на затрудненото дишане при COVID-19:

  • На практика никога при коронавирусна инфекция затрудненото дишане не възниква на 1-вия или на 2-рия ден на заболяването. Развива се най-често след 4 и повече дни след появата на други симптоми.
  • Първите дни от момента на появата на задъхването са критичен период. През това време заболелият се нуждае от постоянен контрол и чести прегледи.
  • Добре е, ако хората от групата с високия риск имат възможност за измерване на съдържанието на кислород в кръвта. Най-важната характеристика на задуха става неговата промяна с течение на времето. Редовните измервания на честотата на дихателните движения за минута и на нивата на кислород в кръвта позволяват своевременно да се реагира на влошаването на състоянието на човек.

Как да различим COVID-19 от психично разстройство

Затрудненото дишане може да е симптом и на други патологични състояния, например, на панически атаки, тревожно разстройство, тогава говорят за т.нар. психогенен задух.

Как да се различи от затрудненото дишане при COVID-19? Отговорът на този въпрос е особено актуален във връзка с това, че на фона на пандемията в условията на режим на изолация тези психични разстройства се развиват по-често.

При психични разстройства дишането става затруднено обикновено преди лягане, при опит за заспиване или просто по време на състояние на покой.

За COVID-19 е характерно, че задухът се усилва на фона на физическа активност – дори и да става въпрос за такива прости и ежедневни дейности като почистване, изкачване по стълби и дори просто при ходене.

Задух при COVID и при други инфекциозни заболявания

При грип първите симптоми са много сходни на проявленията на COVID-19. Но след няколко дни двете заболявания започват да се различават:

  • Ако грипът протича без усложнения, то задух по-скоро няма да има;
  • Ако проблеми с дишането все пак възникнат, то задъхването ще е умерено и няма да прогресира;
  • Вирусната пневмония при грип, когато задъхването и прогресирането на болестта се развиват в рамките на 2-3 дни от момента на появата на първите симптоми, се срещат доста рядко. И само вариантът ще бъде сходен по проявления на COVID-19.