Сексът е неотменна част в отношенията между хората, които се обичат. Често близостта между партньорите не предизвиква това удовлетворение, която очакват те от нея.

Откровените разговори и консултации със сексолог позволяват установяването на истинските причини, сред които може да са стеснителност по време на сексуални контакти.

Сковаността в секса е сериозен психологически проблем, който изисква адекватно възприемане на реалността в борба с този симптом.
Способността към отпускане или нейната липса при интимност често зависи от особеностите на психологическото възпитание.

Ниското самочувствие, стеснителността, срамежливостта, затвореността, нерешителността могат да бъдат признак за психологическа незрялост – инфалтилност и изкривена представа за сексуалните отношения.

Най-често причините за интимната скованост са:

• Невъзприемане на собственото тяло – мнимите недостатъци на фигурата, карат понякога жената да скрива голотата си, страхувайки се да не разочарова половинката си.

• Негативно отношение към интимната близост – неправилното възпитание по отношение на секса или понесеното насилие в детска възраст не позволяват на жената напълно да се открие пред любимия човек;

• Неправилно поведение на партньора – при прояви на цинично отношение от страна на интимния партньор, грубост, извратени наклонности, насочени към игнориране на женското или мъжкото желание, може да възникне реакция на неприемане, които не позволяват на жената да се разкрепости напълно в леглото;

• Страхове – женската скованост по време на секс може пряко да зависи от натрапчиви страхове – бременност, опасност от венерическо заболяване, отхвърляне от страна на партньора. Тези фобии не пречат на сексуалните отношения, но не позволяват пълно отпускане и получаване на удоволствие.

За преодоляването на съществуващите проблеми помага създаването на комфортна атмосфера за партньора, основана на доверие и взаимно уважение.

Как да се справите със сковаността в секса?

За да водите пълноценен сексуален живот, който да ви носи удоволствие и положителни емоции, е необходимо да се ръководите по някои препоръки, позволяващи на възлюбените напълно да се разкрият един друг:

• Увереност в себе си – удовлетвореност от собствената външност и с действия помагат за осъзнаването на собствената значимост;

• Поддържан външен вид – така можете да предразположите партньора към себе си и да предизвикате неговото желание;

• Посещение на секс шоп – стеснението може да се преодолее с помощта на посещение на магазина за секс играчки. Ефектът се усилва не само от посещението и разглеждането на „забележителностите“, но и от закупуването и използването му на практика. Първоначално можете да направите това сами, а след това да доведе и любимия.

• Обстановка и осветление – за преодоляване на смущението можете да използвате приглушена светлина, ароматни свещи, настолна лампа с абажур. Светлинният ефект ще създаде комфортна обстановка и ще сближи партньорите.

• Места за уединение – сковаността по време на секс може пряко да зависи от избора на самото място, където се осъществява интимният контакт. Атмосферата трябва да бъде предразполагаща, без присъствие на странични хора и фактори, създаващи условия за отвличане на вниманието към различни предмети.

• Отпускаща вана – ароматни масла, добавени във ваната, чаша леко вино помага за настройването към интимност. Освен това приятната миризма на чисто тяло допълнително възбужда, позволявайки ни да забравим за второстепенните мисли и детайли.

• Общуване – не следва да се затваряме в собствените усещания и мисли.

Не следва да се опасявате да проявявате инициатива и да внедрявате в сексуалния живот нещо ново. Желателно е открито да се говори за това, което ви харесва и за което не ви доставя удоволствие.