Старостта започва да се прокрадва незабележимо, когато все още сме в разцвета на силите си. Нейните проявления не са видими в продължение на дълги години, макар и организмът да е преминал кулминацията на своето развитие и да е започнал постепенно да се саморазрушава.

Старостта може да се спре, но трябват мускули

Ако не се полагат специални усилия за забавяне на този процес, бързо ще загубим здравето си, а старостта ще може да се прояви в пълния си блясък много по-рано, отколкото би могло при дължимото внимание към тялото.

Да поговорим за мускулите. Хармонично развитата мускулатура прави тялото красиво. Във времена на заседнал начин на живот хората с нормално развити мускули и без излишък от мастни отлагания, разбира се, са по-малко, отколкото във времената преди механизацията на много от производствените процеси.

Такива хора все пак има. Какво пречи на всички ни да бъдем със стегнати мускули и да изглеждаме добре? Не е ли достатъчно в младостта да направим мускули, които да ни поддържат в добро здраве до дълбока старост?

За съжаление, не е възможно. С възрастта мускулите започват да атрофират, да се разрушават. И този процес започва не в пенсионна възраст, а много по-рано.

Мускули, мазнини и възраст

Мускулната маса започва да намалява след 30 години със скорост от по 3% на десетилетие. Изглежда малко и на тази възраст съвсем не се забелязва. Но при достигане на 60 години този процес се ускорява с пъти.

Мускулите намаляват, а мазнините стават повече. В периода от 30 до 60 години ежегодно средностатистическият човек губи по 0,23 кг мускули, а вместо тях се сдобива с 0,45 кг мазнини.

Резултатът е, че при всеки 3-ти мъж и при всяка 10-та жена на възраст 80 години се развива свързано с напредването на възрастта затлъстяване.

Защо е опасно намаляването на мускулната маса с възрастта? Отразява се на двигателните функции. Човек не само се движи по-малко, но и прави това не толкова некоординирано, колкото в младостта.

Резултатът е повишаване на риска от падания и фрактури. Всичко това може да доведе до инвалидност, загуба на способност за самостоятелно придвижване и за обслужване.

Защо с възрастта губим мускули

Сами по себе си скелетните мускулни влакна са многоядрени образувания, които не могат да се делят и да образуват нови клетки.

Млади влакна се образуват от т.нар. клетки-сателити. Количеството на тези клетки всъщност започва да намалява с напредването на възрастта.

Резултатът е, че човек бързо започва да губи способност да извършва бързи движения. На този фон се развива митохондриална дисфункция – митохондриите, електроцентралите на клетките, престават да работят с пълна сила.

Способността на клетките да се защитават от оксидативен стрес намаляват, възникват увреждания на мембраните – мускулното влакно атрофира и загива.

Какво отключва тези разрушителни процеси? Учените разграничават няколко причини за загуба на мускулна маса с напредване на възрастта:

Нарушения на хормоналния баланс от възрастта

С годините организмът образува все по-малко хормони, включително и полови – тестостерон и естроген, както и хормон на растежа. Всички те участват в съхранението и в растежа на мускулатурата.

Промяна на активността на нервната система

Затворен кръг – с възрастта човек започва да се движи по-малко, активността на нервите, контролиращи скелетните мускули, участващи в този процес също намалява.

Отслабване на апетита с възрастта

По-малко движение, по-малка необходимост от енергия. Остаряващият организъм започва да пести, старае да не разходва нищо напразно. Така се понижава апетита, по-малко ядене, по-малко белтъчини за изграждане на мускулите.

Как да спрем разрушаването на мускулите

С напредването на възрастта попадаме в порочен кръг, от който можем да се измъкнем с физически натоварвания.

Движението е гаранция на запазване на развита мускулатура. Това може да е бързо ходене, водна аеробика, фитнес. Но най-доброто решение срещу атрофия на мускулите са силовите упражнения.

Всякакви разновидности на тежка атлетика, упражнения с гири или с тежести, които осигуряват реално натоварване на мускулите, максимално ефективно понижават риска от разрушаването им с възрастта.

Храненето също не трябва да се подценява, с напредването на възрастта трябва да продължим да си похапваме храни, богати на белтъчини.