Ново изследване разкрива, че хората, които имат проблеми с обонянието си са изложени на повишен риск от ранна смъртност в сравнение с тези, които нямат.

Изследователите са използвали данни за анализ на повече от 1100 възрастни в Ню Йорк, чиято средна възраст е 80 години. Участниците са направили тест, в който е трябвало да се опитат да идентифицират 40 общи миризми. Хората, които са разпознали по-малко от 18 вида миризми от общия брой, са диагностицирани с аносмия или неспособност да усещат аромат.

Проучването установява, че хората, чиито резултати клонят към по-ниския диапазон, който варира от нула до 20 точки са изложени на почти четири пъти по-голям риск от ранна смъртност. Изследването показва, че хората, които имат по-добри резултати от 31-40 точки, живеят с четири години по-дълго. Около 45 % от участниците в проучването са показали резултати в ниския диапазон и умират по време на проучването, докато при хората във по-високата гама смъртните случаи не надвишават 18%.

За да са сигурни в достоветността на резултатите учените взимат под внимание фактори, които биха могли да повлияят на риска от смърт като възраст, употреба на алкохол, травма на главата, пушене или деменция.

„Изследванията показват категорично, че рисковете от смъртност прогресивно нарастват в зависимост от лошото представяне на участниците в изследването за идентифициране на миризми“, заяви в свое изявление съавторът на проучването д-р Даванга Девананд, професор по психиатрия и неврология в Колумбийския университет.

Резултатите от това проучване съвпадат с друго, което е публикувано през изминалата година. Учените откриват връзка между загубата на обоняние и повишения риск от смърт при възрастните хора. Резултатите от миналогодишното проучване показват, че освен висок риск от смърт възрастните хора, които не се справят добре на теста могат да имат обонятелни увреждания, които се свързват с болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Според новото изследване, обаче деменцията и останалите заболявания не са достатъчни, за да се развият сами по себе си и резултатите не могат да обяснят връзката между проблемите свързани с нарушеното обоняние и повишения риск от смърт.

Изследователите отбелязват, че загубата на обоняние може да се окаже изключително опасен фактор за много хора, понеже могат да погълнат развалена храна, поради неспособността си да усещат миризма. Дори в случай на изтичане на природен газ или пожар, те се оказват безсилни.

Учените предполагат, че загубата на обоняние при дадено лице може да означава, че клетките в тялото на индивида не са в състояние да се регенерират. Предполага се, че тези клетки не притежават способността откриват миризма и да се възстановят през целия човешки живот. Всъщност тази неспособност може да постави човек в много по-висока рискова граница за ранна смърт и по редица други причини.

Резултатите от цялото изследване са публикувани през юни в аналите на списанието „Neurology“. Учените изтъкват необходимостта да се направят за по-мащабни проучвания в тази връзка, за да се определи дали съществуват други фактори, които могат да обяснят причината за увеличаването на риска от ранна смъртност, поради липса на обонятелни способности. Те подчертават, че е необходима още работа, за да се определи тази връзка може да се открие при по-младите популации от населението.