Ако в началото на болестта престанете да усещате вкусове и миризми, то най-вероятно няма да е необходима хоспитализация.

До такова заключение стига група отоларинголози от Медицинския център на Калифорнийския университет Сан Диего.

Загубата на вкус и обоняние – сигнал за леко протичане на инфекцията

Раната загуба на обоняние и вкус е включена в списък на първоначалните симптоми на коронавирусна инфекция. Авторите на статията анализират данни за 169 души с COVID-19, диагнозата на които е поставена в период между 3 март и 8 април.

128 от тях съобщават при изследването дали са им са се запазили вкусът и обонянието или не. На 26 впоследствие им била необходима хоспитализация, поради влошаване на състоянието.

Оказало се, че при тези, при които болестта протичала тежко най-често не губели вкус и обоняние, докато заболелите с леки и умерени симптоми, които се лекували у дома, се оплаквали от загуба на тези сетива.

Така например, аносмия и дисхеизия – загуба на вкус и обоняние, се наблюдавали само при 27% от заболелите, които се нуждаели от хоспитализация, и при почти 67% от тези, при които лечението преминало в домашни условия.

Нормално обоняние – независим прогностичен фактор

Така нормосмията или нормалното обоняние може да се смята за независим прогностичен фактор, предсказващ необходимостта от хоспитализация с COVID-19.

Загубата на обоняние е свързана с леко протичане на болестта. Предполага се, че този феномен може да се обясни по следния начин – ако вирусът в самото начало се концентрира в носа и в горните дихателни пътища, това води до леко начало на инфекцията. Намалява риска от прекомерна реакция на имунитета и увреждане на белите дробове.

Това е само хипотеза, но съвпада с идеята, която е в основата на ваксинацията – ниските дози, мястото на поставяне на ваксината – далеч от жизненоважни органи, и организмът формира имунен отговор без развитие на тежка инфекция.

Загубата на вкус и обоняние може да не е тревожен признак, а точно обратното, да показва, че инфекцията ще премине леко и заболелите ще си останат вкъщи.