С голяма степен на сигурност може да се каже, че едва ли има човек по света, който никога да не е вкусвал захар. Полезните ѝ свойства, както и възможното ѝ неблагоприятно въздействие са сред основните теми на множество научни публикации и експерименти.

Захар – това популярното наименование на захарозата, която представлява най-разпространеният в природата дизахарид. Влиза в състава в много от плодовете, но и в някои зеленчуци.

Особено високо е съдържанието на това вещество в различните видове захарно цвекло и тръстика, които съответно и се използват за промишленото производство на трапезна захар.

По отношение на процесите в човешкия организъм, захарозата лесно се разгражда в храносмилателната система и след това се всмуква в червата и постъпва в кръвния поток.

Интересен е фактът, че захарта и солта са отлични консерванти и при определена концентрация, те са в състояние да забавят и да дори да предотвратят размножаването на патогенните бактерии.

Калоричността на захарта е много висока, при това съдържанието на белтъчини и мазнини се приравнява към нула.

Хранителна стойност на 100 грама

• Моно и дизахариди – 99.8 грама;
• Минерален състав – 0.1 грама от него е установено наличието на следните минерални вещества:
- Желязо – 0.3 мг;
- Калий – 3 мг;
- Натрий – 1 мг;
- Калций – 3 мг;
• Вода – 0. 1 грама;

Захар - полезни свойства

Сравнително наскоро, полски лекари проведоха редица независими изследвания, в резултат на които достигнаха до заключението, че лишеният от захароза човешки организъм няма да успее да просъществува дълго.

Това се обяснява от факта, че захарозата притежава свойството да активира кръвообращението в главния и гръбначния мозък, поради това в случай на пълен отказ от този хранителен продукт, е възможно развитието на склеротични изменения в човешкото тяло. И именно поради това ползите за здравето от употребата на захар са очевидни.

При заболявания на черния дроб и на далака често се препоръчва на пациентите да се придържат към диета, която включва храни с повишено съдържание на захароза и в този случай ползата от захарта не подлежи на съмнение.

Освен това, хората, които обичат сладко много по-рядко страдат от артрит в сравнение с тези, които скептично се отнасят към употребата на тъй наречената „бяла отрова“.

Противопоказания

Говорейки за опасностите от захарта е важно да се знае, че тя бива два типа, тъй наречената „скрита“ и бяла кристална. Първият тип се съдържа в почти всички плодове, зърнени храни и някои зеленчуци, които са сладки по вкус като морковите и цвеклото.

Баластните вещества потискат бързото усвояване на захарозата в червата и така тя постепенно прониква в кръвния поток и по този начин не се натоварва толкова панкреаса, ако човек хапне нещо много сладко и в голямо количество.

Съвсем различни свойства притежава бялата кристална или външната захароза, която се влага при производството на различните захарни изделия, сладкиши, торти и пасти.

В някои храни естествено се съдържат прости захари като в меда например.

Именно този вид захароза се счита за неблагоприятна и за фигурата и за зъбите и за това е необходимо да се използва разумно.

Съществува и мнение сред някои учени, че консумацията на бяла кристална захар в големи количества е възможно да отключи някои алергични реакции и да възникнат нарушения във функцията на имунната система.