Когато не е просто блус – да се чувствате тъжни и мрачни често е нормална част от живота. Но ако сте обсебени от безкрайна тъга или безнадеждност, които не ви дават възможност да вършите ежедневните си ангажименти и да живеете нормално, трябва да бъдете нащрек. Това е особено показателен знак за клинична депресия и е изчислено, че 7% от възрастните я изпитват. Понякога е трудно за болния да разбере дали страда от депресия или не, защото всички симптоми сами по себе си се случват на всеки по едно или друго време. Ако имате четири или повече от следните симптоми всеки ден в продължение на 2 седмици и това пречи на начина ви на живот, на работата ви и на всекидневните ви занимания, време е планирате посещение при лекаря.

Ядете повече или по-малко от обикновено – депресията ви оставя отнесени и понякога дори неадекватни, което може да доведе до загуба на апетит. Ако мозъкът ви е затрупан с негативни мисли, можете да забравите да ядете или да загубите интерес към готвенето и приготвянето на храна. Обаче, понякога същото заболяване се изразява и в противоположната насока – кара ви да се чувствате гладни и да преяждате. Този микс от емоции, който съпътства депресията, песимизмът относно бъдещето и ниската самооценка може да ви накара да утешите мъката с храна.

Спите прекалено много или прекалено малко – някои хора, страдащи от депресия, спят повече, липсата на мотивация, ангажираност и енергичност ви карат да се чувствате уморени през цялото време. Сънят също така е и начин за депресираните хора да избягат от тъгата си. Други пациенти с депресия спят неспокойно или на пресекулки  - те са прекалено обсебени от мисли и размисли, за да могат да се унесат и да спят седем или осем часа, колкото е нужно на средностатистическия възрастен човек. Сънят не само може да промени облика на болестта, но също така може и да я влоши. Когато не спите достатъчно, вътрешният ви часовник излиза от строя и така ставата още по-уморен и разфокусиран.

Дразните се от малки неща – това е един труднозабележим признак, който малко хора могат да видят: депресията може да се изрази в повишена раздразнителност. Можете да се чувствате странно и да изпитвате гняв и така, малки неща, които обикновено отминавате без да забележите, сега ви карат да се нахвърляте върху приятелите или колегите си. Част от причината за това може да се крие в начина, по който депресията влошава нормалното функциониране на хормоните. Когато хората изпитват силна физическа болка, те обикновено стават раздразнителни. Същата е ситуацията с тях и тогава, когато страданието им е ментално.

Не можете да се концентрирате или фокусирате – забравяте крайните срокове за проектите на работа или кога трябва да приберете децата от детската градина? Чувствате се сякаш съзнанието ви е разфокусирана картина и това размиване е направило пробив в начина, по който вземате решения и преценявате избора си? Това означава, че съзнанието ви е в депресия. Ако бъдете затрупан с мисли за празнота и тъга, то това може да се отрази на работата ви, на паметта ви и на способността ви за вземане на решение. Наред с това, подобно поведение може да доведе до вземането на неправилни решения и рисково поведение.