Всички деца са различни – някои спокойни и уравновесени, а при други са чести колебанията в настроенията, безпричинните пристъпи на агресия и бурно изразяване на радост.
Разбира се, това зависи от темперамента на детето, неговата наследственост.
Да се повлияе на тези фактори е невъзможно.
Но причината може да бъде в излишната захар.
Достатъчно е леко да се промени менюто на детето, и неговото поведение значително ще се подобри.
Как започна всичко?
Прекаляването със захар е ново явление.
Макар и първите опити за използване на сок от захарна тръстика да са били още в древността.
Но нейните стъбла са били много твърди, затова се е получавал съвсем малко сок.
Единственото достъпно сладко лакомство е бил медът от дивите пчели.
Но неговото добиване се е съпровождало с немалко физическо натоварване.
Освен това, пчелните гнезда не били толкова на често.
А в диворастящите плодове съдържанието на захар е минимално.
Захарта – причина детски капризи?
Когато сладката храна започва да се разгражда в стомаха, глюкозата и фруктозата постепенно постъпват в кръвта.
Организмът реагира с повишаване на нивата на инсулин.
Това е необходимо, за да могат молекулите на глюкозата да проникнат вътре в клетките.
Ако порцията сладко е голяма, се образува много инсулин.
В резултат нивата на кръвната захар бързо се понижават.
Детето отново е гладно, макар и да има доста време до следващото хранене.
Организмът възприема рязкото понижаване на нивата на кръвната захар като тревожен сигнал.
За компенсация се активират различни механизми, включително и освобождаване на хормони на стреса – кортизол и адреналин.
Те спомагат за получаване на глюкоза от запасите, които се намират в черния дроб.
Но тези хормони могат да доведат до нарушения на поведението – агресия или безпричинни капризи.
Ако дадем на детето да похапне нещо сладко, то първоначално ще се държи добре.
След това захарта отново ще се озове в тъканите, а детето отново ще огладнее.
И това непременно ще се отрази на неговото поведение.
Затова и промените в настроението са характерни за децата, които обичат сладко.
Понякога те могат да се съчетаят с мускулна слабост, предизвикана от ниски нива на кръвна захар.
През 1979-83 г. в няколко училища в Ню Йорк бил проведен експеримент.
От ежедневното меню на учениците били изключени храни, които съдържат много захар.
Също била изключена и храна с консерванти и оцветители.
Резултатът изненадал изследователи.
Оценките на децата за времето на експеримента нараснали с 15.7%.
При използване на традиционни методи резултатът бил само 1.7%.
Как големите количества захар влияят на детския организъм?
Известно е, че всякакви въглехидрати изискват за усвояване витамин В1, по-известен като тиамин.
В плодовете този витамин се съдържа в натурален вид.
А в рафинираната захар го няма.
Затова при малчуганите, които обичат сладко често се наблюдава недостиг на този витамин.
Това се проявява с бързо уморяване, раздразнителност, сънни разстройства, мускулна слабост, нарушение във функцията на храносмилателната и на сърдечно-съдовата система.
Друго важно неблагоприятно последствие е понижаване на имунитета.
Така изследователите откриват намаляване на активността на левкоцитите 30 минути след ядене на сладка храна.
След 3 часа значително се понижила активността на белите кръвни телца.
Съвсем разбираемо, че при постоянно ядене на сладко, за пълноценна функция на имунната система не може да се говори.