Всички деца са различни – някои спокойни и уравновесени, а при други са чести колебанията в настроенията, безпричинните пристъпи на агресия и бурно изразяване на радост.

Разбира се, това зависи от темперамента на детето, неговата наследственост.

Да се повлияе на тези фактори е невъзможно.

Но причината може да бъде в излишната захар.

Достатъчно е леко да се промени менюто на детето, и неговото поведение значително ще се подобри.

Как започна всичко?

Прекаляването със захар е ново явление.

Макар и първите опити за използване на сок от захарна тръстика да са били още в древността.

Но нейните стъбла са били много твърди, затова се е получавал съвсем малко сок.

Единственото достъпно сладко лакомство е бил медът от дивите пчели.

Но неговото добиване се е съпровождало с немалко физическо натоварване.

Освен това, пчелните гнезда не били толкова на често.

А в диворастящите плодове съдържанието на захар е минимално.

Захарта – причина детски капризи?

Когато сладката храна започва да се разгражда в стомаха, глюкозата и фруктозата постепенно постъпват в кръвта.

Организмът реагира с повишаване на нивата на инсулин.

Това е необходимо, за да могат молекулите на глюкозата да проникнат вътре в клетките.

Ако порцията сладко е голяма, се образува много инсулин.

В резултат нивата на кръвната захар бързо се понижават.

Детето отново е гладно, макар и да има доста време до следващото хранене.

Организмът възприема рязкото понижаване на нивата на кръвната захар като тревожен сигнал.

За компенсация се активират различни механизми, включително и освобождаване на хормони на стреса – кортизол и адреналин.

Те спомагат за получаване на глюкоза от запасите, които се намират в черния дроб.

Но тези хормони могат да доведат до нарушения на поведението – агресия или безпричинни капризи.

Ако дадем на детето да похапне нещо сладко, то първоначално ще се държи добре.

След това захарта отново ще се озове в тъканите, а детето отново ще огладнее.

И това непременно ще се отрази на неговото поведение.

Затова и промените в настроението са характерни за децата, които обичат сладко.

Понякога те могат да се съчетаят с мускулна слабост, предизвикана от ниски нива на кръвна захар.

През 1979-83 г. в няколко училища в Ню Йорк бил проведен експеримент.

От ежедневното меню на учениците били изключени храни, които съдържат много захар.

Също била изключена и храна с консерванти и оцветители.

Резултатът изненадал изследователи.

Оценките на децата за времето на експеримента нараснали с 15.7%.

При използване на традиционни методи резултатът бил само 1.7%.

Как големите количества захар влияят на детския организъм?

Известно е, че всякакви въглехидрати изискват за усвояване витамин В1, по-известен като тиамин.

В плодовете този витамин се съдържа в натурален вид.

А в рафинираната захар го няма.

Затова при малчуганите, които обичат сладко често се наблюдава недостиг на този витамин.

Това се проявява с бързо уморяване, раздразнителност, сънни разстройства, мускулна слабост, нарушение във функцията на храносмилателната и на сърдечно-съдовата система.

Друго важно неблагоприятно последствие е понижаване на имунитета.

Така изследователите откриват намаляване на активността на левкоцитите 30 минути след ядене на сладка храна.

След 3 часа значително се понижила активността на белите кръвни телца.

Съвсем разбираемо, че при постоянно ядене на сладко, за пълноценна функция на имунната система не може да се говори.