Китайски учени разработиха ново биолепило, което може да се справя с неконтролируеми кръвотечения. Необходимо е да се нанесе на открита рана, а след това да се активира с източник на ултравиолетова светлина.

Как с лепило вече ще може да се лекува и сърцето

Лепилото бързо се превръща в нетоксичен хидрогел – достатъчно пластичен е и неговото присъствие не пречи на съкращаването на еластичната тъкан.

Разработчиците засега не са тествали лепилото върху хора, но вече са проверили как действа на органите в лабораторни условия. Успешно покрива областта на увреждането, а самата „рана” изчезвала за не повече от минута.

За първи път авторите премахнали увреждане в черния дроб, а след това проверили как лепилото ще се справи с отвор с 6 мм дълбочина в сърцето. Справя се много бързо – само за 20 секунди се затваря, а след процедурата не остават никакви шевове.

Учените правят няколко операции на животни – зайци и свине. Във всички случаи биолепилото успешно се справя със своята задача.

Най-сериозното изпитание се оказва използването на средството по време на операцията на сърцето. Лепенката не попречила на сърцето да бие, а след 2 седмици при животните, операциите били на сърцето, не се наблюдавали никакви нарушения.

Авторите предполагат, че използването на лепило в хирургичната практика може да стане след 3-5 години.

Лепилото може да се използва и при порезни рани на сърцето

Пронизването с нож в сърцето може би през следващите години ще се лекува с биолепило и така смъртността от това почти сигурно убийство вече няма да е 20%, а ще падне до единични стойности.

В миналото порезна рана с нож в сърцето почти сигурно е означавала смърт, но с усъвършенстване на технологиите и напредването на медицината, смъртността спадна до 20-22%.

Биолепилото, разработка на китайски учени, може би още повече ще повиши процентното съотношение на оцелелите при порезни рани на сърцето, най-често умишлени.

Сърдечния мускул е защитен от гръдния кош и в повечето случаи порезните рани на този орган са вследствие на престъпление.