Хемороидите не са смъртоносно заболяване, но влошават качеството на живота. Ако болестта се остави без лечение, всяко ходене до тоалетната причинява нетърпима болка.

Какво да предприемем, за да се справим с хемороидите

Защо се отлага изхождането при хемороиди, дори и подсъзнателно

Това е и причината да се отлага до последно ходенето до тоалетна. При хемороиди може да възникне психологически запек. Когато организмът подсъзнателно потиска позивите за дефекация, тъй като разбира, че от тях ще последва силна болка.

Нередовното изхождане само ускорява развитието на хемороиди, прави симптомите му по-изразени. Колкото повече човек отлага посещението на тоалетна, толкова по-плътно и твърдо става чревното съдържимо.

При твърд, плътен и сух фецес дефекацията може да причини болка и на здрав човек, а при страдащите от хемороиди към неприятните усещания могат да се присъединят обилно кръвотечение и изпадане на възли.

Честият запек това е не само усложнение на хемороиди. В повечето случаи те са и основна причина за развитието им.

Хората, страдащи от запек, се налага силно да се напъват и дълго да стоят в тоалетна. Повишава се венозното налягане в съдовия сплит на правото черво, което води до негативни изменения – подуват се вените на ануса и долната част на правото черво.

Всичко това се съпровожда със сърбеж и болка, възможна е поява на петна кръв на тоалетната хартия. Малко се приятните неща. Затова е важно състоянието да бъде предотвратено, да не се стига до развитие на заболяване, а ако проблемът вече е възникнал да не се изпада в отчаяние, а да се направи опит да се разреши бързо.

Затвореният кръг на запек и хемороиди може да се разкъса и дори да се подобри състоянието на дебелото черво и хемороидалните възли.

За да се разбере как да се разреши проблема, е необходимо да се изясни какво е станало причина за него.

Какво повишава риска от развитие на заболявания

Хемороидите често се превръщат в проблем на хората живеещи в развитите страни, живеещи в развитите страни. Сред основните фактори, предизвикващи развитие на заболяване, се отнасят заседналия начин на живот и неправилното хранене.

Какво повишава риска от развитие на болестта

Хемороидите често се превръщат в проблем за хората, които живеят в развитите страни. Сред основните фактори, предизвикващи развитие на заболяване, са заседналият начин на живот и неправилното хранене.

Ако човек всеки ден по 8 часа е в офиса, 1-2 часа е в автомобила, голяма част от останалото време у дома пред телевизора или стои на компютъра, то в малкия таз неизбежно започва да застоява кръв. Това явление предизвиква подуване и разширяване на кръвоносните съдове, което ги прави крехки.

При небалансиран хранителен режим с малко зеленчуци и пресни плодове, се повишава риска от развитие на запек.

За редовни изхождания и формиране на нормални изпражнения, които лесно напускат организма, на дебелото черво са му необходими неразтворими и разтворими хранителни влакна, които решава едновременно няколко задачи:

  • Стимулират перисталтиката;
  • Осигуряват редовни изхождания;
  • Помагат за поддържане на оптимална консистенция на изпражненията;
  • Подобрява се чревната микрофлора, предотвратява се развитието на дисбактериоза, която е един от основните фактори, предизвикващи хроничен запек, затова и косвено се повишава рискът от развитие на хемороиди.

Какво е най-важното при хемороиди

Да се осигури покой за хемороидалните възли, а това означава процесът на дефекация да се направи по-безболезнен, мек и комфортен.

За това помагат разтворими и неразтворими хранителни влакна или както още ги наричат фибри.

Разтворимите хранителни влакна се превръщат в гел в дебелото черво, омекотяват фекалните маси, помагат за безпроблемна и комфортна евакуация, изчистват организма.

Неразтворимите влакна стимулират перисталтиката, храна са за полезните чревни бактерии. Разтворимите и неразтворимите хранителни влакна помагат за оптималното храносмилане и за мекото и комфортно изпразване на червата.

За съжаление, фибрите обикновено не са достатъчно в храните, които консумираме.

Преобладаващата част от храната, която ядем е бедна на тези хранителни вещества, но можем да разнообразим менюто, в противен случай е добре да прибегнем към прием на добавки, които осигуряват достатъчен прием на фибри.