Първият хибрид между човек и прасе е вече тук.

Учени успешно създадоха ембриони в лабораторни условия, които са получовек, полусвиня – същества, известни на науката като химери.

И надеждите са, че с тези хибриди един ден ще стане възможно отглеждането на човешки органи с цел трансплантация.

Въпреки че предложението е доста крайно и неиздържано от етична гледна точка, на всички ни е известно колко остра е нуждата от донори за трансплантация.

И поради тази причина изследователите по цял свят работят в насока разработване на методи за създаване на изкуствени органи, които да са подходящи за трансплантация.

И един от възможните начини за справяне с липсата на донори е този, който се описва в настоящата статия.
Ето какво представлява новият експеримент на изследователи от Калифорнийския университет.

Екипът от учени комбинира индуцирани човешки плурипотентни клетки със свинско ДНК в ембрион на прасе. Това става чрез създаването на празнина вътре в ДНК на прасето с помощта на инструмента на генна редакция CRISPR, което позволява човешки клетки да бъдат въведени и „вкоренени“ в определен орган.

В този случай учените планирали да отгледат човешки панкреас в тялото на нормално прасе.
Очаква се човешките клетки да следват химичните сигнали на ембриона на прасето, за да успеят да се диференцират като различни тъкани вече в плода.

В повечето случаи, те се конкурират със собствените клетки на свинския ембрион, но в случая с панкреаса това не се случва.

Този човешко-свински ембрион е оставен да се развие за 28 дни, преди екипът учени да прекрати проучването, и да започне да изследва тъканта, която се е формирала.

И откриват, че 28-дневния период, ембрионът показва всички признаци, че се развива като нормално прасе с човешки панкреас.

Надеждата на учените е, че този принципно свински ембрион ще се развие нормално, но панкреасът ще е с почти изцяло човешки клетки и може да бъде съвместим за трансплантация на хора.

С други думи, екипът се надява, че прасетата могат да се използват като инкубатор за отглеждане на човешки органи с малко или почти никакви странични ефекти. И тези прасета ще живеят нормално, въпреки че панкреасът им ще бъде с човешки клетки.

Но този експеримент повдига 2 големи въпроси – ще страдат ли от това прасетата и възможно ли е чрез трансплантацията от прасе на човек да се прехвърли някаква болест от свинята на човека, която да се разпространи и да засегне други органи?

Ако всичко върви според очакванията на учените, прасето ще си живее нормално, без да знае, че има и човешки орган. Но проблемът е, че това не е възможно да се потвърди със сигурност, докато генетично модифицираното прасе не се роди и не бъде подложено на изследвания.

По отговора на втория въпрос – такъв беше даден миналата година, когато учени с помощта на метода за редакция на гени, който беше използван върху свински, успяха да изтрият 60 копия на ретровируса.

Така се създава перспектива не само за трансплантация на органи от прасета на хора, но и че цялата тази идея, че прасе може да бъде донор на човешки органи, най-накрая ще бъде превърната в реалност.

Генното редактиране може да осигури чистота на органите, достъпни при нужда, а също и доброто им здравословно състояние.