Обездвижването или дългото време, което прекарваме седнали, се отразява не добре на мускулите на тялото.

Учените ежедневно разкриват нова информация, която доказва, че продължителното застояване крие риск за доброто здраве.

Днес хората са улеснени чрез масовите средства за транспорт, автомобилите и асансьорите и те все по-рядко използват стълбите, за да стигнат до работното си място.

Затова учените непрекъснато предупреждават за опасностите, които може да ни причини обездвижването. Разбира се, ако имате желание, може да следвате няколко прости съвета, които ще ви предпазят от болести и увреждания и ще ви поддържат тонизирани и във форма.

Ако нямате нужния хъс, прочетете последствията, на които може да станете жертва, благодарение на безкрайните часове, прекарани в офиса, зад бюрото. Най-вероятно тези причини ще ви стимулират да се раздвижите и да влезнете във форма.

Ако седите по-продължително време има голяма опасност да получите изкривяване на гръбнака. Това натоварване на гръбначния мозък пречи на дробовете да получат достатъчно пространство, за да се разширят напълно.

Белите дробове не се изпълват с въздух докрай и получавате по-малко кислород, който се разпределя в тялото. Забавя се и кръвообръщението. По-ниското количество кислород в мозъка е причина за загуба на концентрация. Когато прекарвате дълго време седнали, вероятно се фокусирате по-малко, отколкото ако се движите свободно.

Ето защо изследванията показват, че ако редовно правите разходки - особено в паркове и сред природата, ще се настроите творчески, ще поддържате ума си остър и концентриран. В много случаи може да забележите прилив на енергия, повишено настроение или и по-добра концентрация още в момента, в който излизате извън офиса. Причината за това е движението на тялото.

Телата се нуждаят от физическа активност, за да работят по-добре. Най-лесният начин да прецените в каква форма сте, е да определите дали изпитвате дискомфорт или болка при нормални движения като по-продължително ходене, слизане, изкачване по стълби или навеждане.

Преди да си поставите за цел да извършите някакво упражнение, независимо от това колко е просто, клетките на тялото трябва да ви осигурят необходимата енергия, особено при по-високо натоварване.

Най-важното нещо е да сте сигурни, че организмът ви си е набавил необходимото количество кислород, по този начин се активизира дихателната и сърдечно-съдова система. Доставя се необходимата богата на кислород кръв до функциониращите мускули.

Ускореният метаболизъм води до отделяне на голям брой отпадни продукти. Те се връщат обратно до белите дробове и бъбреците, след което се отделят от организма.

Физическата активност е “ключът” към здравословния начин на живот. Освен че подобрява външния вид, повишава настроението и самочувствието, подобрява и здравето. Понижава се рискът от поява на болести като диабет, инфаркт и рак, физическата активност предпазва от ранна смърт.

Намалява опасността от поява на хипертония, регулира се телесното тегло и се понижава рискът от развитие на рак на дебелото черво. Редовната физическа активност укрепва здравината на костите и помага на организма да понижи нивата на тревожност и депресия.

Дори ако работата ви не ви позволява да работите извън офиса, правете пет минутна разходка на всеки час, това ще ви помогне да избегнете неблагоприятните последици от заседналия начин на живот.