Битова химия - как ни влияе

В продължение на 22 години учени от Норвегия изучавали влиянието на средствата за почистване върху хората. Равносметката: при 13,6% от участниците се появила бронхиална астма? Как да се застраховаме от тези последствия на любовта към чистотата?

По кутия цигари дневно

Участници в експеримента на университета Берген 3 пъти седмично използвали битова химия за почистване. Освен това рязко се повишавало предразположението към развитието на астма, под удар се оказвали и белите дробове. Микроскопичните частици химия се натрупвали в тях, деформирайки лигавицата и намалявайки обема на белите дробове и предизвиквайки отоци. Според учените, до този ефект води изпушването кутия цигари. В крайна сметка се получава, сякаш домакините са пушили по 20 цигари в продължение на 10-20 години. Така констатира влиянието на миещите средства върху организма един от инициаторите на изследването Остин Свонс.

Производителите крият, че в състава на химията е възможно да присъстват опасни за дихателната система вещества – амоняк и хлор. Мъжкият организъм е почти нечувствителен на битовата химия. Учените обясняват това с факта, че мъжете по-лесно възприемат дразнителите, сред които влиза и цигарения дим.

Удар по имунитета

Заради фосфатите, съдържащи се в миещите средства, кожата на ръцете бързо се изсушава. Вследствие на това кожата е подложена на по-интензивно проникване на бактериологични токсини, тежки метали, алергични реакции и прочие. Най-опасни са анионните ПАВ или повърхностно активни вещества, които влизат в състава на повечето прахове за пране и миещи средства. При попадане в човешкия организъм е възможно да предизвикат нарушения на имунитета.

Затова е необходимо да се избират средства, съдържанието на ПАВ в които не превишава 5%.

С какво да заменим битовата химия?

Миене на съдове с горчица

Сухата горчица на прах се справя с мазнините, не оставя следи по съдовете, за разлика от миещите средства и е екологична за организма и за планетата.

Миене на подове – вода, оцет, масло от лавандула

За да измием замърсяванията от пода, е достатъчно в топла вода да добавим 0.25 литра оцет и няколко капки масло от лавандула. Това се прави за придаване на свежест, но може да се мине и без него. Тази смес за разлика от миещото средство не оставя следи по пода.

Прочистване на канализационни тръби – сол

Достатъчно е просто да изсипете сол в тръбата, да оставите 15 минути и да залеете с вряла вода.

Плакненето не спасява

Експертите успяват да проверят и детските течни средства за пране. Оказва се, че всички 5 проверени гелове, дори след 3 изплаквания не се измиват напълно от детските дрехи. А означава, че детето в буквален смисъл е облечено в химия. Най-добре да се презастраховаме и да изплакваме повече от 3 пъти. А за пране за предпочитане са течните перилни препарати. В условията на апартамент всяко средство на прах се превръща в източник на повърхностни активни вещества, които при вдишване нарушават белодробният сурфактант. Това е тънък слой, покриващ белодробните алвеоли отвътре и възпрепятства изпадането на техните стени. А също и способства за сенсибилизация, което на свой ред се последва от развитие на заболявания на бронхобелодробната система.

Свои недостатъци има и екологичната битова химия, която не съдържа токсични вещества, но е пълна с бактерии. Причината е, че в натуралните продукти развитието им е доста по-комфортно.