Поетият ангажимент първите дози ваксини срещу COVID-19 у нас да пристигнат малко след Коледа, бе изпълнен и тази сутрин със специализиран транспорт, хладилен камион, ценният товар стигна до нас от предприятието производител собственост на американската компания Pfizer в Белгия.

Здравно министерство и РЗИ без хладилен транспорт

След получаването на общо близо 10 000 флакона с ваксини от Националния център за заразни и паразитни болести в столицата, първите около 2000 дози отпътуваха за Пловдив, и по толкова за Бургас и за Варна.

Репортер от национална медия отрази събитието на доставката на ваксините, на което присъстваха директора на РЗИ Пловдив и други служители на администрацията. Голямо недоумение сред интернет потребители и телевизионни зрители събуди транспортното средство, което достави ценната пратка, кашонът с около 2000 дози.

Това бе хладилен бус най-вероятно собственост на дружество, което извършва дистрибуция на колбаси, като превозното средство бе брандирано с марката на по-известна в миналото марка кренвирши, които през последните години сякаш не се радват на особен интерес.

Основната причина кренвиршите да не са толкова търсени през последните около 5-10 г. е, че нарасна популярността на здравословния начин на живот, и те попадат в групата храни, които се отнасят към вредните, и затова немалко хора вече ги избягват.

Сега обаче една от националните медии направи голяма безплатна реклама, и в момента те циркулират из социалните мрежи, затова може да се очаква известно възвръщане на интереса към тях, но най-вероятно няма да е за дълго.

До 5 дни ваксините издържат на до 8 градуса

Директорът на РЗИ Пловдив поясни, че ваксините могат да се съхраняват до 5 дни при температури от 5 до 8 градуса, и затова могат да се транспортират с обикновен хладилен бус, който поддържа температури от 2 до 7 градуса.

Предвид факта, че в по-голямата част от страната времето е мрачно и мъгливо, и температурите са около 5-6 градуса, то ваксините могат да се съхраняват и на открито за известно време, разбира се.

От Министерството на здравеопазването, както и Националния център за заразни и паразитни болести, най-вероятно не разполагат със собствен хладилен транспорт, и затова са се свързали с една от фирмите, може би, чрез Агенцията по храните, които извършват дистрибуция на храни, и така се е стигнало до използването на точно на този хладилен бус.

Малко по-късно в Пловдив на проверка пристигнаха премиерът и здравния министър, за да се уверят дали правилно се съхраняват ваксините, и каква е готовността още от утре да започне поставянето им.

Плановете на д-р Манчева са първо да започне имунизация на медицински персонал в УМБАЛ Св. Георги – една от най-големите правителствени болници у нас, като предварително съгласие са дали над 200 медици, които са на първа линия.

По-рано директорът на Националния център за заразни и паразитни болести уточни, че ако ваксиниран се разболее в периода между първата и втората доза, то поставянето на втората следва да се отложи до оздравяването.

Колко медици са поискали да се ваксинират

В РЗИ Пловдив също вече са подготвени кабинети, където ще се извършва ваксинацията както на служители на инспекцията, така и на граждани.

Към момента няма яснота дали ще има възможност и граждани, които не са на първа линия, а просто желаят, да се ваксинират и къде и как ще могат да го направят.

По-скоро се предполага, че ваксините, които са доставени няма да стигнат за всички, които желаят да им се поставят – основно медицински лица, и затова този въпрос, ако останат дози, които никой не иска, дали няма да може всеки желаещ да се ваксинира.

Според предварителната информация близо 1/3 от медицинския персонал у нас или над 45 000 души са пожелали ваксинация.

Премиерът помоли здравния министър да му посочи колко средства са заделени от бюджета за закупуване на ваксините, като стана ясно, че към момента са над 180 млн. лв.

С тях се осигурява безплатното ваксиниране, като са предвидени още около 50 млн. лева. при необходимост. При заявени около 2,5 млн. дози от ваксината това са около 9,50-10 лв. за доза.

С подобен бус за колбаси, възможно е и да е същият, ваксините пристигнаха и в Бургас.