Не само четката за зъби е необходима за правилната хигиена на устната кухина.

Всички знаят, че зъбите трябва да се мият по два пъти дневно, сутрин и вечер. Но далеч не всички са наясно, че трябва да се мие и езикът. На езика, както и на зъбите, се появяват бактерии, които предизвикват появата на зъбен камък и са причина за лош дъх.

Защо още е необходимо езикът да се почиства

1.Помага да се справим с лошия дъх

Не само по зъбите остават бактериална плака и остатъци от храна. По езика се натрупват огромно количество бактерии и микроорганизми, поради което често се появява лош дъх от устата – халитоза, а също се развиват и други възпалителни заболявания и проблеми със зъбите, например, кариес и неговите усложнения, заболявания на меките тъкани – глосити, гингивити, стоматити и прочие.

2.Избавяме се от зъбната плака

При здрав човек езикът е с розов оттенък, но при неправилна хигиена на неговата повърхност се образува плака. Необходимо е сами да я премахнем, но понякога е признак на заболявания.

Това се определя по следния начин:

  • Нормалната плака има жълтеникав или бял цвят и покрива езика с тънък слой, през който се виждат папилите на езика.

Липсва остра миризма от устата и болезнени усещания, а плаката лесно се отстранява с четка. Ако повърхността на езика е сива, кафява или жълта, плаката е с плътен непрозрачен слой, има кисел или горчив вкус и не може да се премахне, следва да се обърнем към зъболекар.

От плаката се образува зъбен камък. На свой ред зъбният камък изглежда не само неестетично и разваля усмивката, но и способства за развитие на кариес, възпаления и заболявания на устната кухина.

3.Нарушава се нормалното функциониране на вкусовите рецептори

Чистият език много по-ярко усеща нюансите на вкусовете на храната и на напитките. Плътната плака не позволява вкусът да се усети в пълна степен, затова е необходимо да се избавим от него.

Плаката по езика – това е индикатор на състоянието на организма, по него може да се определи дали са налице проблеми със здравето.

Ако плаката е в рамките на нормата, тънка е и има белезникав оттенък, езикът е достатъчно да се почиства сутрин и вечер, след миенето на зъбите.

Препоръчително е използването на специални приспособления, които могат да се закупят в стоматологична клиника или в аптека.

Много е важно да се следи за хигиената на цялата устна кухина, а не само на зъбите. Това е гаранция за красива усмивка за дълги години.

Как правилно да си чистим езика

  • Процедурата е добре да се провежда след миене на зъбите или след изплакване на устата.
  • Не използвайте за почистването четка за зъби, тъй като не може да се справи с плаката. Много по-подходящи за тази процедура за приставките за иригатор, гелове за език и приставки за електрически четки. При почистване може да се добави малко паста за зъби.
  • Почистването на езика следва да става отвътре навън. За да не предизвиква процедурата рефлекс на повръщане, следва да се привиква към нея постепенно.
  • Лигавицата не следва да се притиска твърде силно, тъй като може да се увреди.
  • След процедурата задължително устатата се изплаква с вода и внимателно се промива приспособлението за почистване.

Ако на повърхността на езика се появи плътна плака от неестествен нюанс, който не може да се премахне, най-вероятно това е сигнал за определени нарушения във функционирането на организма, и следва да се потърси медицинска помощ.

За цвета на налепа по езика от значение е и начинът на хранене. За да не е цветът обезпокоителен, трябва да се стараем храненето да е по-разнообразно.

Също така не е необходимо да бързаме да се безпокоим, ако случайно цветът на плаката по езика е станал неестествен, това може да е от еднократно прекаляване с алкохола, например.

След нормализиране на храненето и приема на течности, цветът на налепа по езика сутрин връща обичайните си нюанси.