Ако вие сте като повечето родители, може би харесва да наблюдавате как детето спи. Толкова е приятно да видим, че то най-накрая се е успокоило. Но какво да правим, ако ни се струва, че детето ни гледа, докато спи.

Какво да правим, ако детето спи с отворени очи

Това може да е сериозен повод за безпокойство още повече, че дори и приятелките ви не са чували за нещо подобно, а в интернет информацията е плашеща. Необходимо ли е по спешност да будим детето, да звъним на педиатър или просто да го оставим да си спи.

Преди да тръгнете да набирате 112, си поемете дълбоко въздух и се успокойте. Експертите твърдят, че сънят с отворени очи при много малки деца – кърмачета, това е нещо съвсем нормално и не следва да се разглежда като проблем.

Защо децата спят с отворени и кога наистина трябва лекар?

Често ли децата спят с отворени очи

Смята се, че това състояние е предизвикано от медицински или наследствени причини, никой не знае точно, защото при някои деца очите остават отворени по време на сън.

Много деца си затварят очите, когато спят, но други бебета спят с полуотворени очи, такива не са малко. При затворени клепачи лигавицата на очната ябълка е защитена от изсушаване, а светлината не стимулира главния мозък.

При много деца в кърмаческа възраст клепачите остават частично отворени – с няколко милиметра по време на сън, и това може да изглежда плашещо, особено ако уловим момента, в който те се движат насам-натам.

Така се случва при всички, и движенията на очите съответстват на бързата или бавната фаза на съня. И макар да може изглежда странно, това е напълно безвредно, и детето спи нормално, въпреки външния вид.

Освен това съгласно учените, изследващи съня от САЩ, изучаването на проблема показва, че този режим на съня най-често възниква по време на повърхностната фаза. Също така я наричат фаза на бързо движение на очите, или REM.

Сънят на новородените и кърмачетата е със съществени разлики, като включва в себе си по-дълги периоди на бърз сън, отколкото при възрастните, повече от половината от времето спящото дете прекарва във фаза REM.

При норма детето трябва да израсте този навик, когато стане на 18 месеца, защото със съзряването режимът на съня става все по-сходен на този на възрастните. Именно затова децата след 1,5 години започват значително по-малко да се събуждат през нощта и като се движат по-малко по време на сън.

Защо децата спят с отворени очи

Учените се опитват да намерят отговор на въпроса защо при бебетата очите не могат да се затворят напълно по време на сън. Техните изследвания не установяват конкретна причина. Все пак някои потенциални версии са:

Наследственост

Ако вие или съпруга ви спите с полуотворени очи, голяма е вероятността същото да прави и детето.

Развиваща се нервна система

Фазите на бързия сън и постоянно развиващата се нервна система могат да способстват за движение за клепачите по време на сън. Бебетата преминават през по-дълги периоди на бърз сън от възрастните, а движенията на очите се срещат при бебетата и възрастните именно при тази фаза.

Нервната система не успява да разбере, или още не умее да разпознава правилните сигнали, и клепачите се приповдигат в отговор на изместване на очната ябълка.

Патологии

Здравословни проблеми също могат да са причина детето да спи с отворени очи, но това се случва много рядко. Това може да е свързано със заболявания у детето.

В редки случаи това може да е признак на болест, сред които вродена аномалия, проблеми със щитовидната жлеза, увреждания на лицевите нерви или дори някои видове тумори.

Ако видите, че детето спи с полуотворени очи за продължителен период от време, все пак е необходима консултация с лекар.

Какво да направим, ако детето спи с отворени очи

На първо място, внимателно да затворим клепачите с връхчетата на пръстите. И е необходимо да направим това в дълбоката фаза на съня, диша равномерно, очите не се движат, няма движения на ръцете и краката.