По какво се различават нощните полети на детето и на възрастния по време на сън?

Много от нас помнят как в детството родителите са ни казвали, че когато летим на сън, означава, че растем, но това не е нищо повече от заблуда.

Когато пораснем, ние също можем да летим на сън, макар и много рядко.

Каква е природата на сънищата, при които летим

Децата започват да различават сън от реалност, когато станат на около 3 години. Това се случва, благодарение на съзнанието, а именно – центровете за осъзнаване на вниманието и на паметта.

Към тази възраст детето вече разбира много неща и осъзнава, възприема, преработва информация, повтаря и копира възрастните.

Същевременно започва да се формира част от човешката му личност, която се осъзнава като АЗ.

Във връзка с това се разширява неговото съзнание, то се включва в момент, когато сънува, благодарение на това децата могат да се осъзнават по време на сън.

А ако до преди това детето се е въртяло, играли са си с него, то се активира вестибуларният апарат, който създава усещане за полет по време на сън.

Освен това в тази възраст се формира магическо мислене. И след като се е нагледало на приказки за добри и зли феи и магьосници, детето олицетворява себе си с героите.

В резултат то си въобразява, че е всемогъщо и дори управлява света. Така неговото Его формира пътя на персонажа, и то герой се справя с трудностите и ограниченията, които могат да преминат и към съня.

Също на съня влияе и психоемоционалното поведение и реакциите в рамките на деня. Ако детето е потиснато, разстроено, не е толкова активно, то тази активност възниква в момента на бързия сън. Историите, при които децата отиват бързо при родителите, още в тъмни зори, това е ето такъв пример.

Такива сънища са активни и могат да объркват, затова е важно да обясним на детето, че те нямат нищо общо с реалността. С това ще ни помогне и специалната детска литература за осъзнатите сънища.

Що се отнася до полетите по време на сън, то тук работи друг механизъм.

Чрез зрялото съзнание преминава доста голям опит, съответно се разширява обемът на вниманието, включва се критичното мислене, работят двете полукълба на мозъка, човек дълго време анализира и оценява.

Когато легнем да спим, сънуваме онова, което силно се отличава от всичко, което ни се случва в ежедневието.

Започваме да анализираме реалността и пространството, като разбираме, че такова нещо не може да се случи в действителност.

Възрастният човек живее в реалността, а неговата душа е ангажирана с проблеми и търсене решения на трудни ситуации, затова нощните полети изпълняват защитна функция.

На сън, когато се осъществява полетът, подсъзнанието се стреми да разтовари човек и да му покаже нови хоризонти.

Ако се научите да осъзнавате себе си по време на сън и да се управлявате, то вие подсъзнателно се потапяте в своето подсъзнание и ще живеете щастливо и с лекота, както децата.

Възможно ли е да се научим да летим насън или това е случайно

Съвсем не е лесно за човек да се научи да лети на сън, при повечето хора това се случва случайно. Малко след като заспят усещат една лекота, която ги обгръща и сякаш се издигат над земята.

Това не се случва реално, те продължават да си лежат в леглото и да си спят, но усещането е такова, то позволява да се постигне пълен релакс и измъкване от проблемите, които ни съпътстват в ежедневието.

Няма точна рецепта как можем да летим всяка вечер, някои може да помислят това за лудост, затова е по-добре да се оставим на случайността, все някоя нощ ще ни се случи да полетим незнайно къде, затова ни остава единствено да чакаме, за да ни изпадне подходящ момент.

Не е сигурно дали ще си спомним изобщо, че сме летели насън, но има вероятност да ни остане спомен.