Малките деца растат здрави и щастливи, когато се удовлетворяват всички техни потребности.

От раждането си те се нуждаят родителите да се грижат за тях – да им обръщат внимание, да ги лекуват,  да следят как се хранят и как се чувстват.

Колкото повече растат децата, толкова повече потребности имат.

Децата имат емоционални потребности, които ако се забелязват от възрастните, ги правят щастливи и здрави. Това е потребност от внимание, любов, разбиране, подкрепа и уважение на чувствата.

Също детето се нуждае от похвала и признание на своите способности.

Как правилно да хвалим, какво е похвала и какво не, можем да научим от настоящата статия?

Какво е това похвала?

Преди да кажем какво е похвала, следва да отбележим какво не е.

1. Фрази с подценяващ смисъл

Родителите ги казват, когато детето споделя с тях поредното си творение – рисунка, нещо, което е направило, апликация и т.н.

Например: „Страхотно, но защо така си оцапал всичко“, „Добре, но би могло да бъде и по-добре“, „Отлична работа само че грозно ти се е получило“ и подобни.

Втората част от такива фрази подценява първата, която звучи като положително послание, похвала, признание на способностите.

2. За детето е важно да получи не просто обратна връзка и оценка за своята работа от гледна точка на качество

А има нужда от безусловна похвала, когато показва това, което е направило на своите родители.

Тя може да се изразява във фрази като „Отлична работа. Страхотен си!“, „Много ми харесва това, което си направил“, „С всеки следващ път се получава все по-добре и по-добре.“

Ако има нужда да поговорите за неточности в работата на детето, то може да направите това, говорейки първо за грешките и да завършите речта с искрена похвала.

Например: „Небето според мен е доста тъмно, но като цяло рисунката е страхотна“, „Струва ми се, че хората трябваше да са малко по-големи, но ти се е получило страхотно“.

За недостатъците на това, което детето ви показва трябва да поговорите във форма на лично общуване, което детето може да приеме, но може и да отклони.

Така децата се учат да ценят всичко, което правят сами и се стремят към развитието на своите таланти, защото виждат и усещат, че родителите ги подкрепят.

3. Не е похвала, когато родителят кима или хвали детето, дори без да погледне това, което показва

Как родителите да подкрепят децата?

Как правилно да хвалим детето, за да чувства подкрепа от мама и от татко?

• Похвалата трябва да бъде искрена, без фалш;

• Родителите е важно да умеят да се радват на успехите на детето и да намират думи за подкрепа, когато то усеща, че се проваля;

• Майката и бащата навреме трябва да подкрепят детето преди важно мероприятие – концерт, изпит, състезание – да му покажат силните негови страни и таланти;

Родителите трябва да вярват в детето от най-ранна възраст, тогава и самото то ще вярва в себе си.

Самооценка на детето

Правилната похвала формира самооценка у детето помага му да се поддържа на добро ниво, да бъде устойчиво.

Защото чрез оценката на възрастните – творчески или интелектуални – детето разбира какво е – добро или лошо, способно или не, умно или глупаво, интересно или не.