Забелязали ли сте, че когато сте били деца и сте се концентрирали върху някаква сложна задача, често сте плезели езиците си навън?

Ако днес виждате собствените си деца да повтарят този модел на поведение, не се учудвайте, защото това поведение е напълно нормално и основата му не се дължи на подражание. Много от възрастните хора, запазват този навик. Но каква е причината за появата му?

Ново изследване, публикувано в списание „Cognition“, предлага различен поглед по въпроса. Според списанието, това не е просто една сладка приумица на детството, напротив, констатациите показват, че поведението се вписва в теорията, че говоримият днес език е еволюирал в резултат от жестовете“, пише Кристиан Джарет в скорошна публикация за „BPS Research Digest ".

Изследователски екип от Великобритания и Швеция наблюдава и видеозапис, в които участват 14 шведски деца на 4 години. По време на изследването са им на поставени поредица от задачи, които изискват концентрация. В първата е необходим контрол върху фината моторика на движението при разиграване на игри, изискващи концентрация, фокусиране и комуникация.

Във втората задача, когато изследователят почука върху повърхността на предмет, детето трябва да го докосне с отворена длан и обратно. Третата част от тестовете проверява умението на децата да възприемат и припомнят подробностите от кратка история, която им е разказана.

По време на всяка една от тези задачи, децата са плезели езиците си несъзнателно. Според учените резултатите са в съответствие с по-ранните изследвания, при които са открили, че децата, които са склонни към подобно поведение по време на концентрация повтарят това поведение до навършване на 6 години.

Изследванията са показали, че децата повтарят това поведение най-често при играта с елиминации и почукване. Откритието е изненада за учените, понеже те са очаквали подобно поведение да се появи, когато децата се опитват да изпълнят задачите, изискващи контрол върху фината моторика на движението. Всеки, който някога е виждал малко дете, съсредоточено върху подреждане на пъзел, вероятно ще се съгласи.

Но според теорията на Кристиан Джарет „има смисъл от гледната точка на еволюционната история на езика“. Той смята, че играта с докосване включва бързо редуване, жестикулиране с ръка и правилна ориентация, факторите, които са в основата на поставянето на фундаментални елементи на една система за комуникация или казано по друг начин наченки за образуването на говоримия език.

Проблемът е, че голяма част от родителите намират детските навици за досадни. Преди да се опитате да промените поведението на децата си, опитайте се да разберете причината, която ги подтиква към тях. Ще се изненадате да разберете, че децата повтарят други модели на поведение, когато им е скучно, чувстват се уморени или им се спи.

Някои детски навици могат да помогнат за откриване на медицински проблеми. Например, когато детето гризе ноктите и кожичките си, това е причина за инфекция. Ако детето ви си бърка в носа, това може да бъде една от най-често срещаните причини за кръвотечения. Обяснете на децата, че това е причина да се разболеят и да разпространят микробите.

Ако наблюдавате често въртене и дърпане на косата, това може да бъде признак на медицински проблем като заболяване или вид инфекция. Заведете детето си при педиатър, ако скубе по-големи участъци. Ако леко подръпва косата си, няма причина за притеснение, това е често срещан начин за успокояване при бебетата и малките деца, подобен на смученето на палеца при умора или отегчаване.