Разпространено е схващането, че колкото по-малко мазнини се съдържат в храната, толкова по-здравословна е тя.

Интуицията подсказва, че за да се избавим от излишните килограми и свързаните с тях проблеми – сърдечно-съдови заболявания , увеличаване на риска от диабет и злокачествени заболявания на храносмилателната система – е нужно да приемаме чрез храната, колкото е възможно по-малко мазнини.

Но най-мащабното съвременно изследване на хранителния режим с намалено съдържание на мазнини показа, че намаляването на консумацията на мазни храни не повлиява нито на покачването на теглото, нито на риска от сърдечно съдови заболявания, а още по-малко на развитието на злокачествени заболявания.

Това проучване е проведено в рамките на мащабната американска програма „ Women’s Health Initiative“, в която участници са 49 000 жени и продължила 8 години.

Изследването се смята за най-задълбоченото от всички провеждани проучвания за влиянието на диетата, включваща храни с ниско съдържание на мазнини и резултатите от него показват, че намаляването на количеството приемани чрез храната мазнини не осигурява никакви значителни ползи за човешкото здраве.

На повечето хора им се струва, че тези резултати противоречат на здравия разум, но ако човек се вгледа малко повече в детайлите ще установи, че няма нищо странно в тях.

Първият въпрос, който може да изникне – е дали намаляването на количеството на мазните храни е било достатъчно, за да се наблюдава осезаем ефект.

Но мазнините са жизнено необходими на човешкия организъм за изграждането на клетъчните мембрани, за транспортиране на някои вещества, в това число и на витамини, за синтеза на някои хормони.

Също така мазнините имат и много други функции в човешкия организъм, затова намаляването на консумацията на храните добри източници на мазнини трябва да бъде в определени граници.

В най-мащабното съвременно научно изследване количеството на мазните храни било намалено само до толкова, че да не се създава опасност за здравето на участничките.

На второ място, изследването в рамките на програмата „ Women’s Health Initiative“ е било много дълго.

В множеството провеждани изследвания върху хранителния режим се наблюдава следната особеност – най-голямо намаляване на теглото се постигало в рамките на първия месец от преминаването към нискомазнинна диета, впоследствие ефектът на този вид хранителен режим намалявал.

Това отчасти се дължи и на факта, че на повечето участници им омръзвало да съблюдават хранителния си режим и започват да съобщават на учените невярна информация за начина им хранене /участниците, предоставящи невярна информация лесно се установяват чрез сравняване на данните от хранителния им режим, промяната теглото и ефективността на тяхната обмяната на веществата/.

Очевидно е, че тялото ни се адаптира към вида на храната, която консумираме, поради това дори и най-ефективният хранителен режим е полезно да се изменя за запазване на постигнатия ефект.

Освен това следва да се отбележи, че в рамките на „ Women’s Health Initiative“ в хранителния режим на участничките били ограничени всички мазнини.

Въпреки това е добре известно, че мазнините се подразделят на различни видове и вредите от прекомерната консумация на всяка една група мазнини са от различен характер.

Например, наситените мазнини са основната причина за повишените нива на холестерола с ниска плътност и следователно се считат за вредни и то само при условие, че човек не се движи достатъчно.

Ненаситените мазнини не причиняват такива проблеми, освен това към тях се причисляват и една група незаменими мастни киселини, които организмът не може да синтезира синтезира самостоятелно и затова е задължително те да се приема достатъчно количество от тях чрез храната.

Така че наситените мазнини се разглеждат като изключително полезни и жизнено необходими за човешкия организъм. Най-добрите източници на ненаситени мазнини са храните от растителен произход – зехтин, ядки, авокадо и маслини.