За конско место сега се смята месото на животните коне, което е годно за човешка консумация. Като правило е прието да се използва за храна само месо от млади коне /2-3 годишни/. Процесът на приготвянето на конското месо отнема около 3 часа, защото то трябва да бъде добре термично обработено. Вкусът на конското месо по-скоро приятен, отколкото специфичен. Ястия от него се консумират от много номадски народи.

Добре известно е, че най-полезни за човека свойства притежава месото на младите коне до 1 година. От историята е известно, че народите, които най много консумират тази храна в света, са на Киргизия, Монголия и Казахстан.

Нужно е да се отбележи, че за развъждането на достатъчно коне за последващо производство на месо са необходими определени почвени и климатични условия. Всяко животно трябва да се храни добре, да има постоянен достъп до свежа трева, а също така редовно да му бъдат осигурявани различни витамини.

Все пак конското месо се използва при производството на определени видове колбаси, на които придава определен вискозитет, а също крехкост и пикантен вкус.

Колко всъщност е полезно конското месо?

Съдържа огромно количество белтъчини, над 25%. Установено е, че конското месо е много добър източник на следните полезни хранителни вещества и съединения – калий, натрий, мед, магнезий, желязо и на различните аминокиселини и на витамини от групите В, Е и А. Освен това тази храна е хипоалергенна и е годна за консумация от деца и се усвоява от организма за много кратко време, само за 3 часа в сравнение с 12 часа говеждото.

Днес, повечето номадски народи започват да разбират, че именно конското месо е много полезна храна за дълги преходи и действа сгряващо за тялото и затова е много подходяща консумация през студеното време от годината.

Учените отбелязват, че чрез консумация на конско месо човек да си набави достатъчно количество енергия, което ще му даде сили да преодолее по-дългите разстояния. Поради тази причина в Азия конското месо се продава в повечето магазини.

Мазнините при конете, които живеят в стадо, обикновено се отлагат по бедрата и коремната област, поради тази причина ребрените и коремните части са с много висока калоричност – до почти 5000 ккал.

Конското месо е много по-добър източник на аминокиселини от говеждото. Поради това тази храна осигурява ефективно активиране на всички обменни процеси в човешкия организъм, подобрява храносмилането и укрепва имунната система.

Хранителната стойност на конското месо е много висока, съдържа малко количество холестерол, тоест не увеличава риска от развитие на атеросклероза.