Вероятно сте чували, че стоенето вкъщи по цял ден е вредно за здравето, но вече съществуват и реални доказателства, които да подкрепят това твърдение. Независимо дали се разхождате около бюрото в офиса, или тичате на пътеката във фитнеса това движение ще ви донесе редица ползи за здравето.

Ново проучване на австралийски учени показва, че замяната на 2 часа от заседналия начин на живот с физическа активност ще подобри нивата на кръвната захар и холестерола. Освен това проучванията показват, че хората, които извършват повече движения не са изложени на риск от наднормено тегло, а по този начин се предпазват и от сърдечни усложнения и диабет.

Според изследователя Женевиев Хийли, от университета за обществено здраве в Куинсланд: „Тези открития предоставят важни предварителни доказателства, че стратегиите за увеличаване на времето, предназначено за ходене или повишена физическа активност подобрява сърдечната дейност и обмяната на веществата в организма.“

Според данните в изследването са участвали около 700 мъже и жени на възраст между 36 и 80 години, които са използвали монитор, които да измерва дейността им в продължение на едно денонощие, а след това и на цяла седмица. Резултатите от проучванията са индивидуални и се определят според вида на физическата активност на всеки участник. Има много фактори, които определят ефекта от дейността в зависимост дали участникът е заемал предимно седящо, или изправено положение през определеното време.

Като цяло участниците са прекарали между 8,8 часа на ден в седнало положение и между 4,9 часа дневно в постоянно движение. За да подобрят резултатите си участниците са отделили около 2 часа дневно за разходки и средно около 1,2 часа на ден за умерен до тежък физически труд.

Изследователите са открили, че участниците, които извършват около 2 часа дневно допълнително движение подобряват нивата на кръвното си налягане. Резултатите показват понижаване с 2 на 100 на нивото на кръвната захар на гладно, както и 11% по-ниски нива на триглицеридите и мазнините в кръвта.

Наблюдава се значително подобрение при хората, които проявяват повече усилия и повишават активността си. В резултат на активността им се наблюдава с 11 на сто по-нисък индекс на телесна маса и по-тънка обиколка на талията със 7,5 см.

Констатациите от изследванията показват, че съществуват редица ползи за тялото като сърдечно-метаболитни подобрения, производство на глюкоза и липиден метаболизъм, които могат се подобрят след увеличаване на активността. Въпреки това много хора нямат възможността да променят драстично начина си на живот. В тези случаи дори малки подобрения в активността или краткотрайни упражнения у дома ще помогнат, вместо да се задоволявате с последствията от заседналия начин на живот.

Според проучванията дори най-малките промени ще увеличат ползите за тялото и ще намалят опасността от затлъстяване и придружаващите го усложнения.

Учените съобщават, че се предвиждат още проучвания по темата, които ще изследват ефекта върху участниците в хода на времето, за да се потвърдят напълно резултатите.

Група експерти от Великобритания препоръчват изследванията да започнат през юни, за да може да се проследи дейността на хората, които работят в офиси. Учените искат да определят ползите от ежедневната физическа активност в рамките на 2 часа.