За никого не е тайна, че красотата и сиянието на кожата пряко зависи от здравето на организма като цяло, а това означава и от нашето хранене.
Недостигът на витамини и микроелементи води до такива проблеми като акне, сив цвят на лицето и загуба на еластичност, която на свой ред предизвиква възникване на нови бръчки.

За поддържане на здраве и красота на кожата на нас ни се струва по-лесно да платим за скъпоструващи козметични процедури, отколкото да балансиране храненето си така, че да получаваме всички необходими елементи от обикновените и любими на много от нас храни.

Нека днес да разберем как да разнообразим своето меню, за да помогнем на кожата ни да остане млада, гладка и сияеща.

1. Домати

Практически всички яркочервени и оранжеви зеленчуци съдържат ликопен, който е много добър антиоксидант, предпазващ кожата от въздействието на свободните радикали и вредното ултравиолетово облъчване.

Именно благодарение на ликопена зеленчуците имат толкова наситен червен цвят. Основно предимство на доматите е, че те съхраняват всички свои полезни свойства, дори и след топлинна обработка.

2. Червени чушки

Друг представител на червените зеленчуци, полезни за нашата кожа, е червената сладка чушка. Освен на ликопен, чиито свойства коментирахме по-горе, този зеленчук е богат още и на витамин С, като в него е в много по-големи количества, отколкото в портокалите.

Както е известно, витамин С също притежава мощно антиоксидантно действие. Именно затова този зеленчук се препоръчва да се добавя в салати и закуски.

3. Моркови

Още един ярък зеленчук, стоящ на стража на младостта и красотата, това е морковът. За основно негово предимство е прието да се счита високото съдържание на витамин А и бета каротин, които в тандем с витамините С и Е помагат за справянето с неравномерния цвят на кожата и пигментацията, а също забавят процесите на стареене.

4. Цитруси

Трудно е от цитрусите да бъдат отделени най-полезните, тъй като те всички ефективни средства за разкрасяване с вътрешно действие, които са изключително подходящи и за външно приложение.

Портокал, лайм, лимон – всички те съдържат голямо количество витамин С, способстват за очистването на порите отвътре и са полезни са борбата с акнето. За по-очевиден ефект диетолозите препоръчват сутрин на гладно да се изпива на празен стомах по една чаша вода с мед и лимон.

5. Ябълки

Още един достъпен през всяко време на годината плод, макар и невинаги родно производство, който помага за поддържането на красотата на кожата.

Най-голямо количество витамини и микроелементи се съдържат в кората, именно затова е препоръчително да се обръща особено внимание на качеството на плодовете, за да е възможно да се консумират необелени.

Освен това ябълките подобряват функцията на стомашно-чревния тракт, което на свой ред спомага за намаляването на количеството на кожните обриви.

6. Диня

Помага не само за утоляването на жаждата в горещия ден, но и овлажнява епидермиса отвътре. Известно, че поддържането на водния баланс на организма е необходимо условие за здрава и сияеща кожа. Освен това в динята се съдържат витамините А и С, които са причина за свежата руменина на лицето.

7. Ягоди

Уникален плод, съчетаващ в себе си множество полезни за кожата вещества. На първо място, благодарение на своя състав, ягодите забавят възпалителните процеси в организма,включително и по кожата.