Фасулът е сред храните, които често подценяваме, а е един от най-полезните за здравето продукти. Ако сте вегетарианец, фасулът е този, който ще ви набави достатъчно протеин. Фасулът съдържа и много фибри, които помагат за детоксикацията на организма.

Ето 6 причини, поради които трябва редовно да имаме фасул на трапезата си.

Фасулът ви помага да намалите холестерола

При високи нива на LDL холестерола (лошия холестерол), той се  залепва за стените на кръвоносните ви съдове, предизвиквайки възпаление и наслояване на плака. Здравата сърдечно-съдова система започва с това с какво се храните, а фасулът е една храна с ниско съдържание на мазнини, която определено искате да е на вашата трапеза.

"Разтворимите фибри във фасула се свързват с холестерола в стомашно-чревния тракт и това предотвратява абсорбирането му в кръвта," казва Синтия Сас, MPH, RD, редактор по храненето в Health и автор на "Отслабнете сега: Отървете се от фунтове и инчове с истинска храна, истински бързо".

Още причини да приемате поне 3/4 купичка фасул всеки ден: едно проучване на Канадското медицинско списание (Canadian Medical Journal) установява, че  консумацията на една порция фасул, грах, нахут или леща на ден може да намали нивото на LDL холестерола ви с 5% и шансовете ви да развиете сърдечно-съдово заболяване с 5 до 6%.

Фасулът се отразява добре на сърцето ви

Хранителен режим, богат на фасул, е добра новина за сърцето ви. "С всеки 1% намаление на общия холестерол в кръвта Ви, са налице около 2% намаление на риска от сърдечен удар," казва Сас. И тогава говорим отново за високото съдържание на фибри във фасула.

Проучване в Британското медицинско списание (British Medical Journal) разглежда връзката между приема на фибри и сърдечните болести, а така също и сърдечно-съдовите заболявания. Изследователите откриват, че приемът на допълнителни 7 грама фибри дневно може значително да намали рискът от развитие на което и да е от двата вида заболявания с 9%.

Фасулът е също така добър източник на калий и магнезий, ключови минерали за сърцето ви. Калият по естествен път премахва излишъците от натрий и вода от организма, което намалява кръмното налягане, обяснава Сас. Магнезият, от друга страна, подпомага регулирането на кръвното налягане и функционирането на нервната система, според Националните институти по здравето.

Фасулът регулира теглото

В допълнение към фибрите, които създават усещането за пълен стомах, фасулът е „зареден” и с протеини, друго хранително вещество, което обуздава апетита. "Тъй като протинът и фибрите във фасула забавят изпразването на стомаха, се чувствате сити по-дълго време и гладът се завръща по-бавно," твърди Сас.

И докато много хора се обръщат към месото, за да задоволят нуждите си от протеин, повечето не осъзнават, че фасулът също е богат на това хранително вещество. Половин купичка варен черен боб, например, съдържа почти 8 грама протеин.

В допълнение, ниското съдържание на мазнини във фасула ви помага да отслабнете. До голяма степен това се дължи на начина, по който фасулът се обработва в храносмилателната система. "В стомашно-чревния тракт, фибрите създават усещането за ситост, но те не се храносмилат и не се абсорбират в кръвта, където ще трябва или да бъдат изгорени, или складирани. Още една причина да изберете фасула за вашата супер-храна за отслабване.

Фасулът е богат на желязо

Дефицитът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит в САЩ и най-често срещаната причина за анемията – състояние, при което организмът има по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки.

Според съвременните указания за здравословно хранене, жените трябва да приемат около 18 милиграма желязо дневно, но много от тях приемат значително по-малко. Да консумирате фасул е един от начините да започнете да увеличавате значително количеството на желязото, което приемате: половин купичка варена леща, например, съдържа 3,3 милиграма.

Обаче, тъй като бобовите култури са растителна храна, те съдържат желязо, което не се абсорбира така лесно, както хем желязото в месото. За по-добро абсорбиране се препоръчва да консумирате фасул заедно с храни, богати на витамин С. "Витамин С дава значителен тласък на абсорбирането на не-хем желязото, ускорявайки го до 6 пъти," пояснява Сас. "Така че, комбинирайте фасула с храни като камби, броколи, домати и цитруси."

Фасулът е добър източник на витамини от групата В

В много от видовете фасул се съдържат тиамин, ниацин, рибофлавин, витамин В6 и фолиева киселинавитамини от група В, които Ви помагат да превърнете храната в енергия, увеличават значително добрия холестерол и освен всичко останало, намаляват възпаленията в организма. Изследвания са доказали, че фолиевата киселина и витамин В6 също така помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Японско проучване на инсулта установило, че по-големия прием на фолиева киселина и витамин В6 се свързва с по-малък брой смъртни случаи в резултат от сърдечна недостатъчност при мъжете, плюс по-малък брой смъртни случаи в резултат от инсулт, сърдечни болести и въобще по-нисък общ брой на сърдечно-съдовите инциденти при жените.

И докато може да си набавите необходимото ви количество витамини от групата В и от рибата, пълнозърнестите продукти и зеленчуците, чудесен начин да подсилите тялото си е да прибавите фасул към хранителния си режим.

Бобовите култури намаляват риска от ракови заболявания

Бобовите култури са богати на антиоксиданти, които защитават организма от свободните радикали, които могат да увредят клетките Ви и да причинят рак. При жени, които са консумирали фасул или леща поне два пъти седмично в продължение на 8 години, има по-малка вероятност от развитие на рак на гърдата, в сравнение с такива, които са ги консумирали веднъж месечно или по-рядко, според изследване, проведено сред повече от 90 000 жени, публикувано в "The International Journal of Cancer" (международно списание за рака).

Друго проучване в списанието по изследване на рака (The Journal of Cancer Research) установява, че жени, които са консумирали четири или повече порции бобови култури на седмица, имали по-малка склонност към колоректални полипи – предшественици на рака на дебелото черво и на ректума.

Други естествени съставки на фасула също играят съществена роля в борбата с рака. „Конкретен пример са сапонините, за които е доказано, че блокират размножаването на раковите клетки и забавят растежа на туморите," казва Сас. Още една причина да заобичаме още повече фасула.