Експертите бият тревога – неправилното използване на препаратите може да върне човечеството в епохата на страшните епидемии на Средновековието. Какво не следва да се прави при прием на антибиотици?

1. Избор на препарат, без да отчита причинителя на инфекцията

Ако един антибиотик би могъл да унищожи всяка бактерия, то в аптеките би се продавал само един препарат. Но различните патогенни микроорганизми имат различни свойства и са по различен начин уязвими към едни или други лекарства.

Лечението винаги трябва да бъде подбрано индивидуално, с отчитане на тези характеристики.

Чувствителността на бактериите към антибактериалните препарати се определя лабораторно, но резултатите от изследванията не излизат веднага и се налага да се чака, а лечението трябва да започне незабавно.

В такива случаи лекарите използват емпиричната антибиотикотерапия и назначават препарати с широк спектър на действие, които могат да унищожат различни микроорганизми.

Лекарят назначава едно лекарство, уповавайки се на своя опит. Когато дойде резултатът от лабораторията, антибиотикът може да бъде заменен.

Безконтролният прием на антибиотици без отчитането на чувствителността на микроорганизма – е разпространена грешка, която може да доведе до устойчивост на възбудителя към антибактериалните препарати, усложнения, алергии.

Статистиката показва, че 97% от българите си назначават сами антибиотици и ги приемат без лекарски контрол. В аптеките антибиотиците често се продават без рецепти, като дори хората не се питат за симптомите.

Разчита се, че един препарат ще помогне отново, ако вече е помогнал веднъж

Много хора запазват останалите след курса на лечение ампули или таблетки „за всеки случай“, тъй като ще могат да ги използват отново, ако инфекцията се завърне.

Световната здравна организация предупреждава за повторното използване на антибиотиците. Първоначално лекарят ги назначава с отчитането на характера на причинителя, неговата чувствителност към препарата.

Следващият път инфекцията може да се предизвика от други микроорганизми. Или пък същият, но със сформирана устойчивост към лекарство, което е било приемано преди.

Няма никакви гаранции, че „провереният“ антибиотик ще бъде толкова ефективен. Същевременно може да предизвика алергия при повторно използване.

2.Препоръчвате на други хора препарати, които са помагали

Често хората, когато не желаят или няма кога да отидат на лекар, започват да приемат лекарства по съвет на роднини или познати.

„Аз имах същото, и мен много ми помогна това лекарство, пробвай го“, - с този съвет ви правят мечешка услуга. Препаратът, който е помогнал добре в един случай, в друг може и да не се окаже толкова ефективен, но и да доведе до алергични реакции, усложнения.

Още по-лошо е, когато родителите започват да дават на болното си дете антибиотик, който е помогнал на тях самите. Но освен странични ефекти и противопоказания, много антибактериални препарати имат и възрастови ограничения.

3Лечение на настинка с антибиотици

Това не е най-опасното заболяване, но за няколко дни ви изважда от обичайния ви ритъм на живот. Иска ви се да облекчите неприятните симптоми и да ускорите оздравяването си и поради тази причина често се използват антибиотици.

Но те са антибактериални препарати, тоест тяхното действие е насочено срещу бактериите. Настинката е най-често – вирусно заболяване.

Антибиотиците не помагат за унищожаването на вирусите. При настинка те са повече вредни, отколкото полезни.

Приемане на повече или по-малко от предписаното

Когато лекарят назначи антибиотици, той е длъжен да предпише точната доза и продължителността на курса на лечение.