И как може да се пресметне биологичната възраст на сърцето. Според СЗО, сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност на по света.

Експертите от организацията дават прогнози за по-нататъшно нарастване на случаите на сърдечно-съдови заболявания по различни причини – стареене на населението, особености в начина на живот, а също и нарастване на случаите на неинфекциозни заболявания.

На колко е сърцето - как да проверим и как да го подмладим

Ковид и сърце

Опитът от пандемията показва, че COVID-19 удря по различни органи и системи, предизвиквайки не само пневмония, но и редица други заболявания и изменения в организма, които засягат включително и сърдечно-съдовата система.

Нарушението на съсирването на кръвта, предизвикано от коронавируса, води до образуване на микротромби, а промяната на твърдостта на съдовата стена става причина за повишаване на артериалното налягане – и това са не само последствия от вируса.

Особено сериозно може да повлияе на здравето на хората с вече съществуващи сърдечно-съдови заболявания.

В медицинските доклади се отбелязва, че увреждания на сърдечния мускул са били наблюдавани при почти 20% от заразените с коронавирус, които са взели участие в изследването, а в отделенията по реанимация аритмия е била наблюдавана при 44% от пациентите.

И по-точно, възниквало възпаление на сърдечния мускул – миокардит, което нарушавало електрическите импулси, водело до аритмии и нарушавало циркулацията на кръвта, предизвиквайки задух.

Какви фактори състаряват сърцето

Симптомите на сърдечно-съдови заболявания невинаги са свързани с COVID-19 и невинаги са очевидни. Освен това е възможно да имат сходни черти с признаци на други заболявания, които не са свързани със сърцето. Но дори и в случаите, когато симптомите на болестите на сърцето не се проявяват, е необходимо да следим здравето си, тъй като сърцето, както и тялото, има свой показател – възраст.

За съжаление, най-често сърцето се оказва по-старо от организма, заради множество фактори, например:

  • Наднормено тегло – затлъстяването увеличава риска от артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, а също и от хиперхолистеринемия. Сърдечните заболявания се развиват при неспособност на съдовете на сърцето да му осигурят достатъчно количество кръв с кислород и хранителни вещества.
  • Никотинът ускорява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Колкото повече пуши човек, толкова по-бързо се износва сърцето.
  • Липса на физическо натоварване – ниската активност способства за отслабване на силата на съкращение на сърцето, намаляване на работоспособността, намаляване на тонуса на кръвоносните съдове.
  • Високо артериално налягане – повишеното кръвно кара кръвоносните съдове да функционират по-интензивно, не му дава възможност да си отдъхне и кръвоносните съдове се износват.
  • Съпътстващи заболявания – най-значими са хроничните на бъбреците, захарен диабет, ревматоиден артрит, хронична обструктивна белодробна болест.

Как да определим възрастта на сърцето

Учени в рамките на социално-образователен проект „Пулсът на живота” разработили онлайн тест за измерване на възрастта на сърцето, в който участват над 125 000 души.

Тестът позволява за няколко минути да се определи дали има разминаване между биологичната и фактическата възраст на сърцето, и така се открива възможен персонален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

При направата на теста е необходимо да се отговори на няколко въпроса, всеки от който касае рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Например, ниво на холестерол и на артериално налягане, брой крачки, които изминаваме на ден, тютюнопушене и други. Впоследствие тестът определя „възрастта” на сърцето и го сравнява с реалната – хронологичната, и предлага препоръки за подобряване на здравето.

Анализирайки резултатите от първите 100 000 преминали през теста, в него участвали еднакво мъже и жени на възраст от 21 до 80 години, експертите отбелязват, че при участниците в тестовете, разминаването във възрастта на сърцето с биологичната е повече от 4 години.

78% от участниците не знаят колко им е холестерола, 58% не си знаят кръвната захар, а също 18% не са наясно с кръвното налягане.

Също тестът показва, че 68% от запитаните не спортуват, а 72% признават, че изминават по-малко от 10 000 крачки дневно.

Освен това основните рискови фактори, сред които повишено ниво на артериално налягане и на кръвна захар, затлъстяване и тютюнопушене, се срещат много по-често при мъжете, отколкото при жените.

Именно те могат да бъдат причина за голямо разминаване във възрастта по лична карта и на сърцето – 4,8 години при мъжете е по-старо сърцето и с 3,9 години при жените.

По време на повечето епидемии, включително и при тези от COVID-19, повечето умират от сърдечно-съдови причини, отколкото от пневмонии.

Това е свързано с определени последствия от вирусните инфекции – остро увреждане на сърцето, кардиотоксичност на противовирусните препарати, хронично увреждане на сърдечно-съдовата система и дестабилизация на съществуващите болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

Сега, когато пандемията все още не е преодоляна, вече се виждат високите нива на смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Тези данни за пореден път подчертават важността на своевременното търсене на медицинска помощ и особената актуалност на мерките за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Наследствеността също играе немалка роля в развитието на опасни усложнения на сърдечно-съдови заболявания, които дори и не могат да бъдат заподозрени.

Факторите на околната среда, които са под наше влияние и съответно можем да направим немалко неща в посока подобряване на сърдечното здраве.

Не е нужно да си налагаме резки промени в начина на живот, ако сме се движили малко, хранели сме се предимно с месо, можем да опитаме с леки изменения в дневното разписание.

Например, да започнем да ходим малко повече пеша. Приятното пролетно време предразполага към това да се наслаждаваме на възраждаща се природа и затова не трябва да изпускаме тази възможност.

Пролетта, макар и да е съпътствана от характерната за този сезон умора, предразполага към ново начало и нови начинания, сега е времето да се насладим. И не е нужно да правим каквито и да е сериозни промени в рамките на няколко дни, които да ни създават неудобства, по-скоро съвсем леки изменения биха довели до много добри резултати за подобряване на сърдечното здраве.