Наистина принос има и силната музика, когато се слуша от слушалки, но не е само това причината.

Как се разбира за евентуални проблеми със слуха

Ако слухът отслабва постепенно, то това може и да не се забележи. Проблемът най-често се открива от околните – членовете на семейството или колеги в работата.

Човек гледа телевизия или слуша много силна музика, отколкото го е правел по-рано, по-често отново или моли да му се говори по-бавно и по-силно, особено на шумно място.

Налага му се да хаби много сили, за да чуе събеседника, поради което започва да избягва разговори.

Защо се понижава слуха

1.Възраст

Отслабването на слуха, свързано с напредването на възрастта се нарича пресбиакузис. Обикновено се проявява на 55-60 години. Човек чува по-трудно някои съгласни звуци, например – д, к, т, п, поради което му е трудно да разбира какво му говори събеседника.

Отслабването на слуха силно ускорява постоянното въздействие на силните звуци. За лечение се използват слухови апарати.

2.Травми

Всякакви травми на главата могат да предизвикат увреждания на вътрешното ухо или разкъсване на тъпанчето. Възстановяването на слуха зависи от тежестта на травмата и възможността за хирургична корекция. Понякога слухът отслабва необратимо.

3.Инфекции

Те предизвикват отити – възпаления на вътрешното или на средното ухо. Това е основната причина за нарушения на слуха при деца и младежи. Освен отслабването на слуха, се вдига температура, появява се болка в ухото, слабост, усещане за натиск или изпълване вътре в ухото, сърбеж и дразнене в ухото.

В повечето случаи инфекцията минава от само себе си, ако е предизвикана от вирус. От бактериални усложнения спасяват антибиотици. Слухът обикновено се възстановява след оздравяване и само в редки случаи отслабва необратимо.

4.Медикаменти

По данни от Американска асоциация над 200 медицински препарата предизвикват частична или пълна загуба на слуха. Основно това са лекарства, които се използват при онкологични заболявания, инфекции и други сериозни заболявания. Но дори и безобидните медикаменти могат да навредят, сред които виагра и дори аспиринът.

Възможно е те да предизвикат временно отслабване на слуха или просто шум в ушите. Ако приемате някои от тези препарати, консултирайте се с лекар, могат ли те да предизвикат проблем във вашия случай. Слухът се възстановява, когато се преустанови приема на съответните лекарства.

5.Силен шум

Внезапният много силен шум може да предизвика разкъсване на тъпанчето. Постоянното въздействие на звук от над 85 децибела, например, музика в слушалките, води до необратимо увреждане на клетките във вътрешното ухо. И те не могат да предават ефективно звуци, както по-рано, и поради това слухът отслабва.

Първоначално загиват външните слухови клетки. Ако въздействието продължава много дълго, е възможно да пострадат и вътрешните клетки и дори слуховият нерв. Този проблем може да се разреши единствено със слухови апарати.

6.Тапа от ушна кал

При норма ушната кал излиза от само себе си от ушите. При някои хора се образува твърде много ушна кал, или е твърде плътна, поради тази причина възниква тапа, която затруднява преминаването на звуците във вътрешното ухо.

Проблемът се задълбочава, когато се правят опити за изчистването ѝ с клечки за уши и други подръчни предмети. В резултат само те потискат тапата. Безопасното премахване е възможно от само от специалист.

Как се лекува отслабването на слуха

Всичко зависи от причината. Ушната кал се отстранява за 5 минути, а за инфекцията се изписват антибиотици. Но понякога загубата на слуха е необратима, например, при напредването на възрастта. Тогава е необходимо поставянето на външни слухови апарати или импланти, които се закрепват за черепа или се поставят дълбоко в ухото.

Как да се избегне отслабване на слуха

  • Не пускайте музика или телевизор на висока сила на звука;
  • Не слушайте музика със слушалки на максимална мощност;
  • Старайте се да си почивате от шума на всеки 15 минути;
  • Оставете 18 часа на слуха да се възстанови след продължително въздействие на силен шум;
  • За защита от шума използвайте специални слушалки или тапи. Най-ефективни са слушалките, които заглушават силните звуци и усилват тихите.