Бялата кожа се е появила сравнително скоро при европейската раса.

Според американските антрополози, голяма част от европейското население преди 8 000 години е било с тъмна кожа, съобщават от специализираното издание „Science News“, като цитират доклад на Американската асоциация по физикална антропология.

След като изследват гените, които са преминали през естествения подбор на видовете през последните 8 000 години, учените правят съпоставка между гените на съвременните и древните европейци (за проекта се използват "1000 генома"). Йън Матиъсън от Харвард идентифицира пет основни гена, които са свързани с храната и цвета на кожата.

Учените откриват и изследват три от тях, които са отговорни за белия цвят на кожата. Те обясняват по какъв начин се е появила светлата кожа, като се вземе предвид, че по произход първите хора са били от Африка и са се преселили на тази територия преди 40 000 години.

Преселниците са имали по-тъмен цвят на кожата, който играе защитна роля за тялото в по-горещите географски ширини. Преди 8500 години основното население по териториите на днешните държави като Люксембург, Унгария и Испания са били ловците събирачи, които са имали тъмен цвят на кожата.

Основните гени SLC24A5 и SLC45A2 са определяли депигментацията на кожата, но те са липсвали при тези хора. В районите на Северна Европа преди 7700 години слънчевите лъчи са били значително по-малко.

По тази причина европейците са развили още един ген, освен посочените по-горе, а именно HERC2 / OCA2. Той е отговорен за появата на сини очи, бяла кожа и светла коса. В южните швейцарски земи (Мотала) са открити кости от седем ловци събирачи. Тази археологическа находка подкрепя достоверността на теорията.

Светлата кожа се е появила в Европа по време на неолита. Смята се, че е разпространена от земеделци, дошли от Близкия изток, които се приобщават към местното население и разпространяват гена.

Антрополозите провеждат проучване, при което се натъкват на интересен факт - европейските ловци събирачи не са могли да усвояват кравето мляко, а тази способност е липсвала и на земеделците, дошли от Близкия изток преди 7800 години.

Д-р Матиъсън доказва способността да се усвоява лактоза от възрастен човек. Две вълни от земеделските производители са се заселили в Европа преди 7800 и 4800 години, но едва 500 години по-късно, този ген се разпространява.

Според палеонтолога Нина Яблонски от Университета в Пенсилвания, най-вероятната причина е необходимостта от производство на витамин D.

Местните обитатели на северните територии не получават достатъчно ултравиолетова слънчева светлина, в резултат на което се изменя цветът на кожата и се появява по бяла кожа. Тя позволява по-ефективно усвояване на ултравиолетова светлина, толерантност към лактозата и добавка на витамин D.

Тази година през март авторите на изследването, публикувано в списание „Nature“, изследват ДНК-данни от 83 древни европейци. Населението в тази част на света се е появило чрез сливане на три основни земеделски групи от производители и ловци събирачи, населявали тези територии по различно време.

Д-р Матиъсън и колегите му остават силно изненадани след като откриват селекция за имунитета на трансмисивните болести, които се разпространяват в селското стопанство. Учените предполагат, че първите земеделски производители са от Иберийския полуостров, а гените предполагат връзка с тези от преди 5000 години.