Сексът е нещо изключително здавословно. Всички го знаем, и това е едно от най-често срещаните оправдания за ежедневното му практикуване.

В това няма нищо лошо, напротив. Има много изследвания, които доказват ползите, които всекидневният секс носи за човешкия организъм. Но какво прави прекалено многото секс?

Дали той е също точно толкова полезен за здравето ни и живота ни или не съвсем? Може ли той да ни накара всъщност да се почувстваме по-зле, отколкото сме се чувствали преди?

Съществува ли връзка между нещастието и честото практикуване на тази така приятна развлекателна дейност, и ако да, каква е тя?

Колко е „прекалено много“?

За всеки изразът „прекалено много“ значи нещо различно – за някои това може да е всеки ден, за други 5 пъти всеки ден, а за трети такова понятие въобще да не съществува.

Нашето възприятие за „прекалено много“ е строго индивидуално и зависи от типа човек, който сме, характера ни, връзките ни, интересите ни и т.н. и т.н. Факторите тук са много и е безсмислено да бъдат изброявани, тъй като винаги ще има още и още.

Защо „прекалено много“ секс може да ви направи нещастни?

Изследователи от американския университет „Карнеги Мелон“, намиращ се в Питсбърг, Пенсилвания, решават да проведат експеримент, включващ общо 64 женени двойки.

Те биват разделяни на две групи – всяка по 32 двойки, като първата група бива инструктирана да увеличи сексуалните си контакти двойно повече, а другата – да ги запази така, както са си.

След като минават 3 месеца, на взелите участие биват зададени различни въпроси.

Вследствие на тях е установено, че първата група двойки, които увеличили честота на половите актове във връзката си, не само не е била по-щастлива, както било очаквано, ами всъщност точно обратното – прекалено многото секс имал обратен ефект и провокирал партньорите да спрат да го искат, като понижил либидото им.

Вследствие на това тези двойки се чувствали по-зле в компанията на партньорите си и далеч не особено щастливи.

Също така, те споделят, че сексът вече не е това, което е бил преди експеримента – половият акт се е превърнал в нещо съвсем обикновено за тях и не представлявал нищо специално.

Поради тази причина те не са изпитвали дори пълното удоволствие от секса, а само ги е изтощавал – да не забравяме, че те са го третирали като задължение, като нещо, което трябва да бъде свършено, работа.

А щом започнем да приемем едно нещо просто като „работа“, то рядко успява да бъде забавно и да носи приятни емоции.

Какъв извод можем да си направим?

Проведеното изследване е добър пример, че в сексуалните ни контакти е по-важно качеството им, а не количеството им. Нищо не бива да бъде прекалено, включително и секса, защото в противен случай, започва да има негативен ефект върху психиката ни, а следователно и върху физическото ни здраве, тъй като двете са взаимно свързани.

Важно е да можем да се насладим на партньора си пълноценно, когато желанието за това, присъства и в двама ни. За да извлечем всички здравословни ползи от интимния си живот е важно не да правим секс непрекъснато, а когато го правим, наистина да го искаме и да дадем най-доброто от себе си, за да и получим най-доброто.