Защо разходките с голи бедра при студено време може да се превърне в принудително посещение на най-малко 3-ма различни лекари.

Няколко години подред много хора следват модата за голите глезени, като подвиват крачолите на панталоните, дори при студено време. Какви са възможните неблагоприятни последствия за здравето?

Голи глезени - чести цистити, проблеми с кръста

Днес колкото и да е странно, хронични заболявания на органите на малкия таз се срещат все по-често и сред младежи. Разбира се, причината не е само в разголените крака, но и в голия кръст, къси поли и т.н.

В миналото остър простатит не се е срещал при момчета, които не са имали полови контакти или ученици в горните класове, за съжаление, вече и 16-18-годишни тийнейджъри страдат от тази болест.

Когато лекарят започва да търси причината, разбира, че момчето се е разхождало по кецове в студа и голи глезени. Аналогични са историите и с дамите.

Все пак между органите на малкия таз и краката има пряка връзка, когато последните изстиват, това оказва неблагоприятно влияние на долните пикочни пътища.

Много хора си мислят, че с голи глезени могат да ходят, докато термометърът е на положителна територия. Това не е така – ако земята е вече изстинала, както в края на ноември, началото на декември, то дори и да е топло, лесно можем да получим преохлаждане.

Голите глезени могат да доведат до измръзване на кожата, степента на което ще зависи от това колко дълго човек е прекарал на студа. За съжаление, има случаи, когато не е необходимо много време за това.

Но все пак на фона на забързания начин на живот повечето от нас прекарват зимния сезон в режим от работа вкъщи и обратно, по-голямата част от свободното време на деня ни минава в пътуване с личния автомобил или в обществения транспорт.

Прекарваме на открито много малко време, при някои, дори е до толкова ограничено, че се състои само от изминаване на разстоянието на колата пред дома до вратата или от паркинга до магазина.

При такъв начин на живот през студените зимни дни е малко вероятно да си докараме измръзване от разголени глезени, по-вероятна е лека настинка.

Вероятност от измръзване - по-скоро не

Първият признак на измръзване е чувство за парене на кожата, което може да се съпровожда с леко мравучкане, изтръпване или сърбеж. Също е възможен болков синдром, а понякога и конвулсии.

На първо място тези, които обичат да си разголват глезените през цялата година, без значение – топло, студено, са изложени на риск от преохлаждане на тази зона, което може да предизвика гинекологични проблеми.

А също и с пикочните пътища – например, цистит и възпаление на маточните придатъци. Обикновено това са сезонни заболявания.

Те се принуждават да търсят лекар през зимата, когато вече е студено, защото до последно не желаят да си слагат топли обувки. Също навиват завиват крачолите на панталоните, през пролетта бързат пък да се обличат твърде леко.

Ако не смятате да се съобразявате с всички тези аргументи и все пак желаете да си ходите с голите крака през зимата, вслушвайте се в своя организъм и неговите възможности.

След като знаете, че и най-малкото преохлаждане се последва от проблеми не рискувайте излишно. Когато навън е по-студено от 6-7 градуса, рискът да се разболеете е по-висок, отколкото това да не ви застигне.