Когато човек има добро зрение, просто не го забелязва. Но на планетата живеят 36 милиона слепи хора. Към 2050 година се очаква трикратно увеличение на този показател.

Това нарастване е закономерно, тъй като от слепота страдат възрастни, а техният брой постепенно се увеличава. За да привлече вниманието на обществото към тези хора, СЗО обявява Международен ден на слепите, който е днес, на 13 ноември.

Причините за слепота са обикновено очни заболявания и травми. У нас това най-често са глаукома, старчески изменения на ретината и усложнено късогледство във висока степен.

В развиващите се страни основна причина за слепота е катаракта. Загубата на зрение е предсказуем изход от заболяването. Но някои хора ослепяват напълно неочаквано затях самите.

Нарушение на прозрачността на оптичните среди на очите

Светлината попада на ретината чрез прозрачни оптични среди. Това е роговицата, лещи и стъкловидно тяло. При помътняване на една от тези анатомични структури възниква слепота.

Светлината просто не може да се добере до очното дъно. Но помътняването на роговицата или на лещата почти винаги се развива постепенно. А кръвоизливите в стъкловидното тяло обикновено са внезапни.

Ако изтеклата кръв е малко, то пациентът вижда голямо петно с черен или червен цвят. То може да е с доста причудлива форма. При голям кръвоизлив зрението се губи.

Офталмолозите наричат това състояние хемофталм

Обикновено се развива на фона на диабетно увреждане на окото, високо кръвно налягане или вследствие на травма. Понякога кръвоизливът може да се разположи преди ретината или в нейните слоеве.

Хемофталм, възникнал за първи път, обикновено се поддава на лечение, което се провежда по отношение очното дъно. При повторен кръвоизлив може да е необходима хирургична интервенция.

Заболявания на ретината

До неочаквана слепота е възможно да доведе непроходимостта на централната артерия на ретината. Това опасно заболяване се проявява с пълна и внезапна загуба на зрение.

Свързана е с прекратяване на кръвообращението по главната артерия на ретината. Ако е затворен луменът на малък съд, който представлява разклонение на голям, то се губи част от полезрението.

Причина за заболяването най-често е атеросклероза, хипертония, нарушения на съсирването на кръвта.

Луменът на съда може да се запуши от тромб или фрагмент от увредена атеросклеротична плака.

Непроходимостта на артерията може да се предизвика и от продължителен и силен спазъм.

При това заболяване е много важно бързо и правилно да се окаже първа помощ.

Отлепването на ретината, която не е била своевременно установена, също води до слепота. Но това състояние рядко е внезапно. Обикновено няколко дни или седмици преди това болният губи част от зрението си.

Някои пациенти споделят, че на зрението им пречи плътна завеса пред очите. Нейните размери също увеличават привечер.

Заболявания на зрителния нерв

Виновник за неочаквано понижение на зрението може да е и зрителния нерв. До това е възможно да доведат съдови заболявания на самия нерв, токсично увреждане или възпаление.

Когато са виновни съдовете

Най-често това се случва при остра непроходимост на артериите, хранещи зрителния нерв.

Възможно е да се предизвиква от тромбоза или от силен спазъм. Определена роля в развитието на заболяването може да изиграе намаляването на лумена на съда, свързано с атеросклероза.

Отравяне с метанол

Възможно е да възникне внезапно ослепяване при отравяне с фалшив алкохол.