За обработка на рани, натъртвания и порязвания обикновено се използват дезинфекциращи средства. Йодна тинктура, кислородна вода за по-сигурно се съхраняват у дома в аптечката.

Но нещастните случаи са непредвидими и е възможно да застигнат човек, когато не е у дома – по време на отдих, пътешествия. За да предотвратите инфектиране можете да използвате натурални антисептици.

1. Живовляк

Лечебните свойства на това растение са открити още в Древен Китай, където са го използвали за спиране на кръвотеченията. След това и Хипократ се заинтересовал и потвърдил антисептичното, заздравяващо действие.

Противомикробната активност се осигурява от следните вещества, съдържащи се в листата.

• Гликозид аукубин – забавя растежа на патогенните микроорганизми;
• Фитонциди – потискат развитието на бактерии и гъбички;
• Флавоноиди – притежава противомикробно действие;
• Витамин С – повишава съсирваемостта на кръвта и участва във възстановяването на колагена – белтък, влизащ в структурата на кожата.
До сега растението се използва за обеззаразяване на рани и порязвания. За тази цел листата от живовляка първо се измиват, а след това се стриват с нож или се размачкват с ръце до появата на сок. Получената терапевтична консистенция се поставя върху раната, а отгоре се фиксира с бинт.

2. Евкалипт

Французи провели изследване и доказали, че евкалиптът обезврежда стафилокока бактерия, която предизвиква нагнояване, сепсис и обща интоксикация на организма. Освен това растението съдържа:

• Цинеол – мощен антисептик;
• Биофлавоноиди – „ускорители“ на заздравяването;

Евкалиптовото масло трябва да присъства във всяка домашна аптечка. Натуралният антисептик с успех би заменил дезинфекциращи разтвори.

3. Чесън

Около 4000 години той активно се използва в кулинарията и народната медицина. За първи път неговите лечебни свойства били открити от лекари в Древен Египет, които назначава чеснов сок при висока температура, за лечение на открити рани и за порязвания.

През 19-ти век Луи Пастьор потвърдил, че чесънът убива вирусите и микробите. За бактерицидните и противовирусните свойства отговорят фитонцидите.

Растението очиства гнойните рани от инфекциите и ускорява тяхното заздравяване. Сокът от една стрита скилидка разредете 1 към 1 с вода. Накиснете бинт в разтвора и го приложете увредения участък за 15 минути.

4. Хрян

Коренът на това растение притежава силно антисептично и противовъзпалително действие. Неговото терапевтично действие се осигурява от веществото лизоцим, което разрушава обвивката на бактериите и елиминира инфекцията.

Разреден сок от хрян се използва и за обработка на нагноения. За тази цел пресният корен се настъргва на ситно ренде, а след това получената каша се прецежда през марля. Получената течност се разрежда с топла прекипяла вода в съотношение 1 към 1.

5. Чаено дърво

То е отдавна известно със своите антисептични и ранозаздряваващи свойства. Освен цинеол в неговия състав влизат монотерпени – вещества, притежаващи болкоуспокояващи и противомикробни свойства.

Етеричното масло от чаено дърво се използва за лечение на гъбични заболявания, при порязвания, наранявания.
Също се използва при изгаряния и младежки пъпки.

6. Невен

Флавоноидите на това растение обеззаразяват и способстват за бързо заздравяване. За приготвяне на антисептичен разтвор са необходими 2 супени лъжици невен и 500 мл вода.

Оставя се да прекипи за 10 минути и след това се прецежда. Средството за използва за обработка на изгаряния, напукана кожа и възпаления.

7. Лайка

Отварата от лайка е известна със своето антимикробно, противовъзпалително и ранозаздрявяващо действие. Приготвя се от сух цвят от 3-4 супени лъжици и литър вряла вода.