Живеем в много шаблонен и предсказуем свят. Почти всичко в него е внимателно комплектовано и систематизирано. Обществото постоянно се стреми всичко и навсякъде да бъде в ред и този порядък да бъде поддържан.

Но всичко това не е нищо повече от илюзия.

Нас са ни учили на повърхностна представа за симетрия.

Животът всъщност носи непредсказуем и хаотичен характер, въпреки че ни изглежда, че ако всичко бъде „организирано“, то би било много добро.

Но в действителност всичко е точно обратното. Например, смятате, че е необходимо да си купите още няколко панталона, за да имате от тях достатъчно за всяка ситуация.

Купувате ги. А след това се оказва, че всички дрехи не се събират в шкафа. И той просто е обречен на безпорядък. Така, създавайки ред на едно място, предизвиквате хаос на друго.

Вземате решение да изхвърлите всички излишни ви вещи в коша. И така вашият дом е вече подреден, но светът като цяло станал по-мръсен в резултат на това ваше действие.

Ето какво казва по този въпрос физикът Адам Франк:

„Това е физичен закон. Суровата истина в живота е в това, че самата Вселена – това е хаос. Как да въведете ред в дома или в своя живот, ако това противоречи на законите на Вселената? “

Всъщност колкото и да се стараем да поддържаме ред в своя живот, а в дома чистота, в крайна сметка нищо не се получава. Безпорядъкът винаги ни заобикаля от всякъде.
Какво да направите? Кажете „Да“ на хаотичната природа на този свят. Примирете се.

Хората, в чийто домове е вечен безпорядък винаги биват критикувани и осмивани. Околните ги възприемат като апатични и водещи „неправилен“ живот. Но това просто не е истина!

Неорганизираните хора са по-добри от всички останали. И то само защото не позволяват на фалшивите илюзии да диктуват ежедневието им.

По този въпрос най-добре се е изказал Джим Морисън:

„Аз се интересувам от въстанието, от бъркотията, от хаоса. Струва ми се и, че това е пътят към свободата“ .

Но все пак това не означава, че във всеки аспект от вашия живот е нужно да цари хаос. Организираността понякога е важна и дори полезна. Но вие нямате право да осъждате хора, живеещи в безпорядък.

Повярвайте, че порядъкът силно се надценява.

Хората, в чийто дом е постоянна бъркотия не са лениви. Те притежават творчески способности и са смели.

Здравият смисъл ни подсказва, че чистотата е гаранция за ефективност и продуктивност, но това не е така.

Ерик Абрахамсън и Дейвид Фридман, автори на научния бестселър: „A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder“, пишат:

„Безпорядъкът не е задължително признак на безсистемност. На бюрото, на което всичко е разхвърляно, може да се работи по-ефективно, отколкото ако то е чисто. Когато на работното място на човек е бъркотия, това не означава, че работи лошо.

Напротив, това означава, че работи толкова добре, че няма кога да си подреди“.

С други думи, безпорядъкът всъщност може да бъде признак на ефективност, а не на безхаберност.

Докторът по философия от Университета на щата Минесота Кейтлин Вохс провела изследване и доказала, че хората, склонни да разхвърлят вещите си, където им попадне и да събират боклуци са по-креативни от останалите.