Как мислите колко хора не обръщат внимание на хроничната хрема? Вие ще се изненадате колко от нас с години смъркат с нос, използват килограми салфетки, разходват огромни суми за капки и спрейове и дори не мислят да се обръщат към лекар. Ще се помислите, какво пък толкова една хрема!

След седмица сама ще си мине. Но какво да направите, ако заболяването все така не минава?

Защо хремата може да не минава?

Хроничната хреми – ринити, възникват тогава, когато острата хрема не е била излекувана и едновременно е започнало развитието си инфекциозно заболяване.

Получава се нещо като затворен кръг – болестта отслабва имунитета, в резултат на хроничната хрема човек не може да диша с носа, микробите и студеният въздух попадат в организма чрез устата и отново възниква заболяване.

Други причини за хроничната хрема

Освен сезонните избухвания на остри вирусни заболявания има и други причини за хроничната хрема. Сред тях са:

• Хронични ринити – могат да бъдат сезонни и постоянни. Сезонната хронична хрема е характерна за алергичните хора и е реакция на прашеца на растенията. При хроничната форма на алергичен ринит хремата преследва човек през цялата година.

Обострянията се проявяват във вид на пристъпи, съпровождащи се с често кихане, обилни течни секрети от носа и затруднения на дишането с различна степен на изразеност.

• Хронични заболявания на околоносните кухини – синузити, фронтити и аденоиди често са причина за постоянни слизести секрети от носа. Хроничните форми на заболяването се проявяват в периоди на понижен имунитет, поради честите респираторни заболявания.

Честите вирусни заболявания могат да са обусловени също от понижения прием на витамини чрез храната във времената на естествено намаляване на слънчевото греене в умерените географски ширини.

• Вазомоторен ринит – и ако трябва да бъдем по-точни неговата невровегетативна форма. Заболяването възниква вследствие на нарушения на ендокринната система на организма и се характеризира с рефлекторни въздействия на лигавицата на носа.

Основните симптоми на хроничната хрема при такава форма на ринит това са честото и многократно кихане, затруднено носово дишане и течни секрети от носа. Най-често основните пристъпи възникват в сутрешните часове на денонощието.

Могат да се повтарят в рамките на деня при смяна на температурата на въздуха, хранителния режим, при преумора, при повишаване на артериалното налягане, емоционален стрес и т.н.

За лечението му се използват хормонални препарати – кортикостероиди, които се прилагат във вид на спрейове или инжекции под лигавицата на носните кухини. Те способстват за намаляване на отока и на хроничното възпаление, но не отстраняват причината за заболяването.

Хирургичните методи на лечение на вазомоторен ринит са подлигавична вазотомия, разрушаване на кръвоносните съдове под лигавицата на кръвоносните съдове с електро- или радиовълнова коагулация, с лазерно облъчване или фотодеструкция.

• Болни зъби – възпалението на зъбите на горната челюст, корените на които излизат в околоносните кухини, е много вероятно да бъдат причина за хронична хрема. Особено вероятно е заболяването в случай, когато към заболяванията на зъбите се присъединява остра респираторна инфекция.

• Изкривяване на носната преграда– анатомичен дефект на преградата на носа. Може да възникне както в процеса на естественото физическо развитие на човека, така и в резултат на травма. Често именно този дефект е причина за затрудняване на дишането с носа, нощното хъркане, хроничната хрема и други усложнения.