Много от нас са се наслушали за чудодейните свойства на спирулината. Толкова ли е полезно това водорасло, както говорят за него поддръжниците му. Каква е истината и каква измислицата за спирулината?

Източник на ценни аминокиселини

Сред растителните продукти спирулината е шампионът по съдържание на белтъчини. Изсушените водорасли съдържат до 70% белтък, при това в състава му влизат всички незаменими аминокиселини, които трябва в задължително да постъпват в организма чрез храната.

Същевременно следва да се отбележи, че концентрацията на незаменимите аминокиселини в месото и яйцата е няколко пъти по-висока, отколкото в спирулината.

Освен на белтъчини спирулината е богата също на ненаситени мастни киселини, необходими за нормалната дейност на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Също така в това водорасло се съдържат много витамини и микроелементи, сред които витамини А, С, Е, D, В12, калий, хром, калций, цинк, селен и йод.

Важно!

Лечението на стенокардия с хранителни добавки е все едно удавник да се спасява с клизма.

Може ли да се отслабне със спирулина?

Поддръжниците на този вид водорасли ще ви кажат, че тази храна чудо спомага за справянето с наднорменото тегло. Така ли е всъщност? Всъщност справянето с излишните килограми е възможно само по един начин – чрез разходването на повече енергия, отколкото се приема чрез храната. Никакви други способи за отслабване не съществуват.

Положителният ефект на спирулината при отслабване още не е доказан. Но някои експерти уверяват, че протеините, съдържащи се в това водорасло, помагат за утоляването на чувството за глад, стабилизират нивата на кръвната захар, което като цяло спомага за справянето с наднорменото тегло.

Какво да изберете – таблетки, капсули или прах?

Капсулите се считат за най-съмнителната форма на спирулината, която се намира на пазара.

Често в състава на такива капсули могат да се установят различни добавки, някои от които могат да бъдат дори вредни. И нерядко хората, приемащи спирулина на капсули се оплакват от мускулни болки, храносмилателни разстройства и други странични ефекти.

Когато е под формата на таблетки спирулината също може да съдържа в своя състав странични продукти. В най-добрия случай таблетките на спирулината представляват пресован прах от водораслите със специален стабилизиращ агент.

Специалистите уверяват, че по-добре спирулината да се употребява в смлян вид без всякакви примеси. Такъв прах от спирулина може да се добави в храната, например в салати, супи, смутита. Единственият недостатък на спирулината на прах е неприятната миризма и вкус.

И нека да разгледаме още един интересен въпрос, за който стана дума по-горе – може ли да се отслабне от прием на хранителни добавки ?

Преди да започнете да гълтате целебните добавки за отслабване, би било добре да се запознаете с техните свойства. На някои от най-често срещаните въпроси отговарят специалисти от Европейския център за лечение на затлъстяване на деца и възрастни във Варшава.

И по първия въпрос – някои добавки съдържат съставки, способстващи за по-бързо изгаряне на мазнините. Например зеленият чай стимулира термогенезата след хранене. Тоест благодарение на него мазнините изгарят по-бързо.

Неотдавна на пазара се появиха продукти, които съдържат калций. Различните изследвания показват, че именно този минерал е един от най-важните елементи, необходими за ефективното изгаряне на мазнини. Освен това калцият препятства отлагането на мазнини и стимулира тяхното освобождаване от клетките.