1. Съсредоточете се върху дишането

Когато се чувствате прекалено напрегнати, затворете очи и направете няколко дълбоки вдишвания. Съзнанието при това е по-добре да съсредоточено именно върху самия дихателен процес.

Научно е доказано, че тази дихателна практика оказва силно успокояващ ефект. Този, образно казано, трик не само снема стреса, но и премахва на симптомите на безпокойство, а също способства за понижаване на кръвното налягане.

2. Намалете звука

Слушането на прекалено силна музика може да има сериозни дългосрочни последствия за вашия слух.

Лекарят-остеопат Джеймс Фой заявил в интервю за американска авторитетна медия, че по отношение на слушалките по-добре е да се следва правилото 60-60. Той предлага да се слуша музика със слушалки не повече от 60 минути на ден и с повече от 60% от максималната сила на звука.

3. Прегръщайте близките ви хора

Прегръдките са непросто оригинален способ за здрависване с приятни на вас хора. Многобройни изследвания показват, че прегръдките спомагат за справяне със стреса и за понижаване на кръвното налягане.

4. Пийте много вода

По данни на Институтът по здравеопазване на САЩ, мъжете е необходимо да изпиват около 13 чаши течности дневно, а жените около 9 чаши. Тъй като 20% от цялата ни необходима вода ние си набавяме чрез храната, то за абсолютен минимум могат да се считат 8 чаши дневно.

5. Мийте ръцете си

Миенето на ръцете е изключително полезно по време на грипния сезон, когато повечето и настиват. През топлите месеци от годината също е наложително миенето на ръцете, тъй като в този период бактериите най-лесно и бързо се размножават.

А и пролетта е времето, когато избухват епидемии от хепатит А, т.нар болест на мръсните ръце. Необходимо е да миете ръцете си със сапун минимум 20 секунди, за да сте сигурни, че те са действително чисти.

Как да разберете колко време е достатъчно? Кажете си наум всички букви от азбуката и можете да изплакнете ръцете, тоест да завършите процедурата.

6. Почиствайте езика си

Още един начин да поддържате устната си кухина в прекрасно състояние – да почиствате не само зъбите си, но и езика. Приключили сте с миенето на зъбите? Използвайте обратната страна на четката за зъби за почистване на езика – такива четки се предлагат във всички супермаркети.

Така вие ще отстраните налепа по езика и вредните бактерии. Разбира се, няма как да унищожите всички, но все пак ще ограничите тяхната популация. Тази процедура ще ви отнеме само няколко секунди, но вашият дъх ще стане много по-свеж. А за здравето на зъбите тя е от още по-голямо значение.

7. Ползвайте конец за зъби

Използването на четка и паста за зъби е недостатъчно. Използването на конец за зъби спомага за предотвратяване на заболявания на венците и на възпаления на устната кухина. Допълнително това е отличен начин да запазите своя дъх свеж.

8. Откъсвайте периодично поглед от екрана на компютъра

Да гледате цял ден изображенията на екрана е изключително уморителна вашите очи дейност. Най-добрият вариант за спасяване на ситуацията е следване на правилото "20-20-20".

На всеки 20 минути откъсвайте погледа си от монитора и гледайте върху обект на 20 метра от вас минимум 20 секунди. Така очните ви мускули ще могат да релаксират. След тази процедура ще ви е по-лесно да се съсредоточите отново върху работата.