Учените доказаха, че кафето е една от най-здравословните напитки на планетата. Изследванията показват, че тъмната течност с кофеин съдържа стотици различни съединения, някои от които имат важни ползи за здравето.

Няколко големи проучвания вече са показали, че хората, които пият повече кафе, живеят по-дълго и са изложени на по-малък риск от заболявания като Алцхаймер и диабет. Според учените, кафето е основен източник на много антиоксиданти.

Когато горещата вода преминава през смляното кафе, веществата в кафеените зърна се смесват с водата и стават част от напитката. Някои от тези вещества са добре известни като кофеин, но има стотици други съединения, които изследователите все още не могат да идентифицират.

Много от тези съединения са антиоксиданти, които защитават от окисляване и помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат молекулите в тялото. Без да изпадаме в подробни детайли, ще споменем, че окислението се смята за един от механизмите на процеса на стареене и е причина за ракови болести и сърдечни заболявания.

Вярвате или не, проучванията показват, че кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти в западната диета. Според изследванията превъзхожда дори плодовете и зеленчуците. Когато пиете чаша кафе, освен кофеин приемате и цял куп други полезни съединения, включително мощни антиоксиданти.

През 2012 г. е публикувано най-голямото новаторско проучване по рода си в „New England Journal of Medicine“. Д-р Фрийдман и екипа му изследват ефекта от кафето върху продължителността на живота. В това проучване вземат участие 402 260 лица на възраст между 50 и 71 години, които са описали потреблението на кафе.

Резултатите от проучването са забележителни. Хората, които употребяват кофеинови напитки в продължение на 12-13 години имат по-висока продължителност на живота. Мъжете, които са консумирали между 4-5 чаши кафе на ден са изложени на 12% по-малък риск от ранна смъртност, а при жените тази вероятност е 16%. Според изследванията дори умерената консумация на кафе (1 чаша на ден) се свързва с намаляване на риска от смърт с 5-6%.

Въпреки че тези цифри може да изглеждат малки, трябва да се вземе предвид колко широко разпространена е консумацията на кафе и че това би могло да има положителни последствия за милиони хора.

Според резултатите от проучванията хората, които консумират повече кафе по-рядко получават инфекции, травми, респираторни болести, диабет, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Друг изненадващ факт е, че ползите не се дължат на кофеина, понеже при изследванията с безкофеиново кафе се наблюдават същите резултати.

Тези проучвания се наричат наблюдателни и не доказват, че кафето е причина за понижаване на тези рискове. Въпреки това показват полезното му действие върху организма. Много други изследвания водят до подобни резултати.

Ефектите на кафето върху здравето са проучени много добре в последните няколко десетилетия. Най-малко две други проучвания са показали, че кафето понижава риска от преждевременна смърт. Дори ако погледнем към специфичните заболявания, хората които пият кафе имат много по-малък риск от поява на болестта на Алцхаймер, Паркинсон, диабет тип 2 и чернодробни заболявания.

Изследвания, проведени в Харвард показват, че кафето помага за повишаване на настроението и намалява симптомите на депресия с 20%.

Проучванията показват редица положителните ефекти от употребата на кафе, затова въпреки че този продукт е бил неоценен в миналото днес се приема като една от най-здравословните напитки на планетата.