Замърсеният въздух е нещо, което няма как да се избегне в наши дни, особено ако живеете в големия град. Макар че там пренасищането му с какви ли не газове, отрови и миризми е пълно, в по-малките градчета също се наблюдава известно замърсяване.

Напоследък трудно можем да намерим място, което да не е застроено или да не вони на изгорели газове. А ако открием, то ще да е някъде навътре, навътре в планината. Е, за сметка на това е много вероятно да е пълно с фасове, какви ли не хартийки, салфетки и опаковки.

Всички са наясно с вредите, които замърсяването носи, и то не само върху човешкия живот, ами и върху самата природа. Тези проблеми са глобални и разпространени навсякъде, в огромен мащаб.

Решаването им изисква много внимание, фокус и работа в екип от цялото население на планетата – нещо, което засега не само че не можем да постигнем, но и ни изглежда практически невъзможно.

И въпреки че животът ни на Земята зависи пряко от тези наши действия, не много хора се замислят как замърсяват въздуха всеки ден. а ако им хрумне, бързо прогонват тези мисли от главата си. все пак това е проблем на всички, не само на нашата личност, нали?

Пък и видими ефекти засега не виждаме. Но ако тези хора знаеха, че всъщност има видими ефекти от тяхното отношение към околната среда? И то пряко върху тях самите. Щеше ли още да съществува този непукизъм, що се отнася до замърсяването?

А то ни влияе. И хората са невероятно чувствителни към него. Просто не осъзнават, че причината за много от проблемите им се крие именно в това, което дишат. Ефектите са видими, но пренебрегвани. А кои са те?

1. Проблемна кожа

Всеки от нас се е сблъсквал с проблемна кожа поне веднъж в живота си, а за някои самият им живот се състои от непрекъснати необходими грижи за така наречената епителна тъкан.

Малки частици от мръсотията във въздуха, причинена било то от цигарен дим, изгорели газове и т.н., намират начин и успяват да проникнат надълбоко в тялото ни чрез кожата.

Но те не само преминават през нея, а я напояват и се установяват в организма ни. По този начин успяват да навредят дори след като сме се избавили от лошия въздух. Често срещана е появата на акне, обриви, напукана и суха кожа и т.н.

2. Алергия

Замърсеният въздух често може да се окаже виновник за неуморната кашлица, която ни преследва от дни или за появилата се екзема на бузата ни.

Някои хора са по-чувствителни към него и понякога, когато количеството на боклук в това, което дишаме е по-голямо и влиянието му е по-силно организмът на тези хора не може да се справи, затова намира начин да се пречисти, като изхвърли поетата отрова чрез обрив или други подобни симптоми.

3. Преждевременно остаряване

Докато чистият и свежият въздух буквално може да нахрани клетките ни и да подсили организма ни, то мръсният въздух има точно обратното действие. Затрудняващ работата на тялото ни, той извлича кислорода от кожата ни, заедно с естествената мазнина, характерна за нея.

Това я прави суха и следователно тя губи еластичността си. Този процес се свързва с остаряването – очаквайте бръчките съвсем скоро!

Опитайте се да промените начина си на живот – намерете време за разходки из природата, правете си маски, грижете се за кожата си, използвайте масла, които да ви гарантират мекота и еластичност. Не пренебрегвайте здравето си! Ще ви трябва в бъдеще!