Различните варианти на клякане са любими упражнения на спортистите по една много важна причина – наистина са ефективни. Но и как и защо? Нека да разберем.

Техниката за изпълнение на клякания е проста, допълнително оборудване не е необходимо.

Още един плюс – това е естествено за човека упражнение, тъй като в рамките на деня ние постоянно клякаме, за да седнем на стола, да вдигнем нещо, което е паднало, и така нататък, и съответно рискът да получим травма се свежда до минимум.

Между впрочем неотдавнашно изследване показа, че правенето на клякания с тежести от жени, страдащи в периода след менопаузата от остеопороза – осигурява увеличаване на минералната плътност на тъканите на гръбнака, особено в шийния отдел.

Освен това красивите и силни бедра, а също еластичните и стегнати седалищни мускули отлично изглеждат както на женското, така и на мъжкото тяло.

За какво са ни тези клякания?

1. Стимулират синтеза на хормони – кляканията повишават нивата на тестостерона и на растежния хормон, които вземат непосредствено участие във формирането на мускулите;

2. Укрепват мускулите на долната гърба и на корема. Така че не си мислете, че кляканията са нужни само за крака и дупе. Това почти универсално упражнение тренира повечето големи мускули.

3. Подобряват гъвкавостта – дълбоките клякания подобряват подвижността на тазобедрените стави. Много хора, поради неправилна стойка изпитват голямо натоварване върху бедрата, затова често им приисква да поседнат някъде и да си починат. Развитието на гъвкавостта в тазобедрените стави помага за корекция на стойката, премахва болките в кръста.

4. Помагат на организма по-бързо да се справи с продуктите от жизнената си дейност – кляканията подобряват циркулацията на кръв и други течности, способствайки за екскрецията на отпадъчните продукти от метаболизма, а също и спомагат за повишаване на ефективността на процесите по снабдяване на органите и тъканите с необходимите им хранителни вещества.

5. Всъщност не убиват коленете ви – дори и най-дълбоките клякания – когато седалищните ви части опират в земята, няма да навредят на ставите и сухожилията ви.

Според авторите на изследването, което установява този факт, хрущялната тъкан се адаптира към натоварванията, за да се справи с допълнителната тежест, също както и мускулите.

Сами по себе си кляканията не вредят на коленете ви, но могат да задълбочат вече съществуващи проблеми. Тоест ако не споделите на треньора ви за травмата на коленете, е възможно болките да се възобновят.

Допълнително се увеличава и вероятността от получаване на нови увреждания, тъй като тялото ви няма да функционира така, както би трябвало.

За коленете кляканията сами по себе си не са вредни, а неправилната техника за тяхното извършване.

Например, в никакъв случай не трябва да се кляка с голяма тежест, ако не спазват следните правила – коленете ви трябва да бъдат зад пръстите на краката, така тежестта на тялото и на щангата се разпределя равномерно и при издигане трябва основната тежест да пада върху петите и същевременно да не се наклонявате много напред.

Освен това е добре да обръщате внимание на гърба, който трябва да е изправен. Никакви изгърбвания в кръста и в гърдите – могат да доведат до увреждане на гръбнака.

6. Помагат за увеличаване на бързината и повишават отскока на височина

Изследванията показват, че кляканията увеличават скоростните показатели на лекоатлетите скачачи.