Да защитим несправедливо критикуван, да докажем своята правота, да осъдим безсмисленото критикуване, съществуват ли достатъчно причини, за да влезем в спор в социалните мрежи.

Толкова ли е безобидно увлечението по интернет полемика, или неговите последствия не се ограничават до получените оскърбления.

Навярно ви е познато физическото чувство за отвращение, което възниква, когато някой в социалните мрежи пише явна лъжа. Или поне това ви се струва лъжа.

Не можете да премълчите и да оставяте коментари. Коментар след коментар, и скоро между вас и другите потребители се разгаря истинска интернет война.

Размяната на хапливи коментари лесно преминава във взаимни обвинения и оскърбления, но нищо не можем да направим срещу това.

Сякаш ако наблюдавате катастрофа, която се случва пред очите ви, случващото се е ужасно, но няма какво да се направи.

Накрая, в отчаяние или раздразнение затваряте иконката на социалната мрежа, удивявайки се защо продължавате да участвате в тези безсмислени спорове. Но е късно – 30 минути от живота ви са вече безвъзвратно загубени.

Постоянните безплодни спорове и обиди в интернет с нищо не са по-малко вредни от емоционалното прегаряне, вследствие на преумора. И отказът от това безполезно занятие ще донесе огромна полза на психическото ви здраве.

Как споровете в интернет влияят на здравето

Възниква тревога

Постоянно се безпокоите каква реакция ще предизвика вашето съобщение или коментар. Затова и всеки път, когато отваряте социалните мрежи, сърцебиенето се ускорява и се повишава кръвното.

Разбира се, това вреди на здравето ви като цяло. Поводите за тревога в живота ни и без това ни стига. Още един изобщо не ни трябва.

Нараства нивото на стрес

Забелязвате, че ставате по-раздразнителни и нетърпеливи, без значение от повода избухвате пред околните.

Постоянно сте под стрес, и всяка постъпваща информация – от социалните мрежи или от реалните събеседници – незабавно се изпраща в центъра на стресовите ситуации в мозъка.

В това състояние е много трудно да се запази спокойствие и да се вземат претеглени решения.

Развива се безсъние

Спомняме си често и анализираме случилите се неприятни разговори – това е нормално. Постоянните размишления за интернет споровете с непознати не ни носят нищо хубаво.

Случвало ли ви се е през нощта да не сте могли да заспите, обмисляйки своите отговори във вече завършил онлайн спор, сякаш това би могло да измени неговия изход?

Ако това не се случва рядко, то в някакъв момент ще получите цял набор от последствия, както хроничното недоспиване, така и намаляване на умствената работоспособност и концентрацията.

Възникват различни заболявания

На практика това е продължение на предходното, тъй като постоянният стрес увеличава риска от най-различи проблеми със здравето – язва на стомаха, диабет, псориазис, хипертония, затлъстяване, намаляване на сексуалното желание, безсъние.

Струва ли си да доказваме с цената на здравето нещо на хората, с което дори не сме запознати?

Да спрем социалните мрежи, за да отвикнем от споровете

През 2019 г. американската Рейшъл Стоун, специалист по управление на стреса и възстановяване след емоционално прегаряне, решава да прекрати всякакви спорове и изясняване на отношения в социалните мрежи с непознати в интернет.

Освен това тя спира и да чете чужди публикации и съобщения. Не планира завинаги да се откаже от социалните мрежи, но през този период ѝ е достатъчен стресът в реалния живот, и не желае да пренася в своя живот допълнителен стрес от света на виртуалното.

Също така можело и да не гледа прекрасните снимки, чиито автори се опитват да изкрещят на целия свят колко прекрасен е животът им, и решава за себе си, че в социалните мрежи са 2 типа потребителите – самохвалци и хейтъри.

И тя не отнася себе си нито към едните, нито към другите, затова и решава да си почине от социалните мрежи.

Резултатите не закъснели – започва да спи по-добре, тревожността намалява, сякаш и киселините ѝ стават по-малко. Става и много по-спокойна.

Първоначално смята да се завърне в социалните мрежи в началото на 2020 г., но се отказва, след като получава обаждане от приятелка, която ѝ разказва как се опитва да води цивилизован разговор в социалната мрежа, а получава тролене и унищожителна критика.