Как навиците и ежедневните дейности водят до това човек да затъпява?

Как нашите ежедневни занимания пречат на мозъка да работи нормално и защо това води до това, че човек затъпява?

Алкохолът пречи на невроните да общуват

В обществото е разпространено мнението, че алкохолът предизвиква гибел на невроните на главния мозък – по социалните мрежи има доста постове под формата на снимки в стил – 3 чаши бира убиват 10 хиляди клетки на главния мозък.

Но изследователите от университета на щата Вашингтон в Сент Луис установили, че това не е така.

Учените не опровергават твърдението, че етиловият спирт, съдържащ се в алкохолните напитки, е способен да унищожава живите клетки и микроорганизми – но това е проявление на антисептичния ефект на алкохолните напитки.

Но невроните на главния мозък не загиват от етиловия спирт, дори и в случай че течността им въздейства пряко.

Изследователска група под ръководството на Кадзухиро Такуда установила, че алкохолните напитки влияят на това как именно невроните на главния мозък взаимодействат помежду си.

Алкохолът „принуждава“ специфични рецептори да образуват стероиди, които забавят формирането на спомени. Именно затова хората често не помнят какво се е случило с тях след прекаляване употребата на спиртни напитки.

Освен това, вследствие на това се забавя и общуването на невроните помежду им, вследствие на което те започват по-зле да обезпечават предаването на информация. В резултат на това координацията на действията се загубва, речта се нарушава и възниква неспособност адекватно да се реагира на външни дразнители.

Но случаи на гибел на неврони под въздействие на алкохол все пак се случва – тъй като именно от него е обусловено възникването на синдрома на Корсаков.

Въпреки това дори в този случай спиртните напитки не са непосредствена причина за възникване на заболяването – то води само до остър недостиг на витамин В1, който и предизвиква самата патология.

Впрочем употребата на спиртни напитки – не е единственото средство, което оказва на паметта и мозъка пагубно влияние. Оказва се, че подобен ефект притежават цял ред обичайни за човека действия.

Обилната закуска и плодовете погубват паметта

Учени от Монреалския университет установили, че мазните храни – например влизащите в състава на типичната английска закуска – мазен бекон, яйца и препечена филийка с масло, влияе върху образуването на допамин – хормонът, който въздействие върху „системата на възнаграждения“ на мозъка и отговаря за процесите на обучение и за формиране на нови навици.

Именно поради това навикът да се закусва обилно може да стане причина за забавяне на познавателната функция на мозъка и на реакциите на външни дразнители, а също и за влошаване на паметта.

Същото влияние върху мозъка оказва и прекомерната употреба на плодове – съдържащият се в тях захар – фруктоза, пречи на хормона инсулин да извлича енергия от захарта, необходима за функциониране на невроните.

Изпълнението на множество задачи едновременно – мултитаскинг и интернетът понижават коефициента на интелигентност

Професор Ърл Милер от Масачузетския технологичен институт твърди, че човешкият мозък не е приспособен да изпълнява по няколко задачи едновременно. Дори и ако му се получава да прави 3 неща по едно и също време.

Риалити шоутата ни пречат да мислим

Психолози провели изследване как гледането на риалити шоута влияе на функцията на главния мозък на хората. Установило се, че тези телевизионни програми действително пречи на хората да мислят.