Според естетичната традиция, плоският корем на жените, това е нещо красиво, така е възприето в Европа и в САЩ. На Изток обаче е обратното, формата на корема трябва да е закръглена, а самият корем – мек и подвижен. Кой е прав? И как състоянието на пресата се отразява на женското здраве?

Крие ли риск за здравето стегнатият корем при жените

Ако сте виждали танцьорки, които практуват източни танци, то може би сте обърнали внимание, че коремът им е подвижен, движи се свободно и плавно, може да се прибира и да се отпуска навън.

И за никаква преса с плочки не може да става и дума. При някои хронични женски заболявания лекарите назначават не само традиционно лечение, но и занятия за отпускане на корема, например, танц на корема или, още по-добре, женски даоиски практики. Защо? Нима е по-полезно да не се стараем да стягаме корема, а обратното, жертвайки, естетиката, да оставим мускулите на корема да се отпуснат?

Тонус – какво е това

За начало малко анатомия – в корема са жизненоважни органи. Горната част на корема е свързана с храносмилането, а долната с пикочно-половата система.

За да получават тези органи достатъчно хранене е необходима добра микроциркулация. Такава е възможна само когато мускулите са в добър тонус.

Какво означава това? Мускулите трябва да се напрягат качествено и да се отпускат. Обърнете внимание – едното без другото не работи. Това означава, че трябва да ги тренираме, биха се зарадвали феновете на тренировките.

За съжаление, в съвременното забързано ежедневие и без всякакво трениране доминира тенденцията към прекомерно напрягане на мускулите, особено в областта на диафрагмата и на тазовото дъно.

Това са двете зони на т.нар. емоционално напрежение, те се напрягат в отговор на едни или други преживявания, най-често в отговор на стрес.

На фона на това емоционално напрежение мускулите на корема могат да станат буквално като камък.

Жени, които са усвоили практиките на цигун за гърба или женските даоиски практики, редовно се сблъскват със следната ситуация – коремът им е бил идеален, коремът плосък, но е трябвало да отпуснат диафрагмата или областта на таза, и коремът им се закръгля.

От естетична гледна точка, това е проблем, а от гледна точка на оздравяване на организма, резултатът е прекрасен.

Това означава, че обичайното напрежение вече не е налице, диафрагмата е започнала да се движи свободно, подобрило се е снабдяването на стомаха, на далака и на червата с хранителни вещества.

Благодарение на това си отиват натрупаните многобройни проблеми с храносмилането – болки в корема, подуване, синдром на раздразненото дебело черво.

В резултат на отпускане на тазовото дъно и подобряване на храненето на органите на малкия таз изчезват хроничните „женски” възпалителни заболявания, повишава се сексуалното желание и вероятността за зачеване. Коремът обаче не е идеален. Как да намерим баланс между красотата и здравето?

Базата е отпускането

Уповавайки се на резултатите от работата, която се провежда с жените, то може да се каже, че красотата на корема идва от това да е отпуснат.

За да отпуснем диафрагмата и тазовото дъно, а също така и мускулите на корема, да върнем на корема подвижността, мекотата, свободата и дишането, можем да усвоим практиките на цигун.

След като еластичността на мускулите на корема се възстанови, коремът се връща способността да се разширява при вдишване и меко да се свива като балон при издишване, може да се пристъпи към силовите упражнения.

Така ще запазим здравето на вътрешните органи и ще се сдобием с плосък и красив корем.

Упражнение за отпускане

За да научим колко ефективни са практиките по отпускане на корема и колко приятни усещания те носят, можем заедно да изпълним базовото дихателно упражнение от женските даоиски практики.

  1. Сяда се на стол или на възглавница, изправя се гърба, кръстосват се краката. Дланта се полага ниско на корема.
  2. Прави се вдишване, сякаш вдишваме под длан – коремът се разширява при вдишване и се свива при издишване.
  3. При вдишване следва да си зададем въпрос – как мога да вдишам по-отпуснато? След това проследете как на тази молба реагира тялото. Сигнал, че изпълняваме правилно упражнението, е усещането за топлина ниско в корема. То възниква, разбира се, не веднага – дишаме равномерно и свободно за около 3-5 минути.

Тази практика може да се изпълни няколко пъти, за да почувстваме как долната част на корема се изпълва с топлина.