Един от най-разпространените проблеми на маникюра е бързото падане на лака от ноктите. Случва се, дори нанесеният лак да започне да се излющва след броени дни.

Защо е тази слаба устойчивост на лака, дори и в случаите, когато се използват скъпи средства.

Какво влияе на дълготрайността на маникюра

Как да се промени ситуацията?

1.Некачествени материали

При нанасяне на маникюра обикновено се използват едновременно няколко средства – основа, лак с оцветяващи пигменти, горен слой – топ.

Ако нещо от този списък е с ниско качество, то е голяма вероятността резултатът да не ви зарадва.

Още една причина за бързото излющване на лака – изтекъл срок на годност. Дори и да правите всичко правилно покритието няма да се задържи дълго. Само след няколко дни ще започне да се напуква. За това не трябва да се спестява от продукти за маникюр. Заради евтините материали се налага по-често да си правим маникюр, затова такава икономия е съмнителна.

2.Неправилна подготовка за маникюр

Ако само няколко дни след маникюра са се появили участъци на излющване, то това може да е признак на неправилна подготовка на ноктите и неправилно нанасяне на гел-лака.

Например, това може да е изтичане на материал в зоната на кутикулата и страничните участъци на ноктите – това е почти сигурно, че ще доведе до образуване на въздушни джобове и отлепване на покритието.

Също причина могат да са недостатъчно добре шлифовани нокътни пластини за адаптиране на прехода от натурален нокът към изкуствен материал.

За да не се стига до преждевременно излющване на лака, е необходимо добро почистване на птеригиума от нокътната пластина, също така и на нокътния синус, както и зоната на кутикулата.

3.Къси нокти

Ако нокътят не покрива възглавничката на пръста, то покритието на него ще се изтрива много бързо. Така се случва, тъй като с ноктите неволно влизаме в съприкосновение с различни предмети, когато вършим домакинска работа.

В условията на офис работа лакът може и да не се изтрие толкова бързо, но качеството на покритие на горния слой на нокътя също ще пострада.

4.Твърде тънки нокти

Меката и тънка нокътна пластина бързо се деформира. Освен това при тънките нокти често връхчетата се разслояват. В резултат лакът бързо се напуква, разслоява се. За съжаление, ако ноктите по природа са тънки, то никакви вани с морска сол и прием на витамини няма да променят кардинално ситуацията.

Ако пък ноктите са и влажни, единственото, което може да помогне, това е ноктопластиката.

На тънка нокътна пластина лакът се задържа за не повече от 2 седмици, понякога и съвсем няколко дни. Ситуацията може да се коригира с всякакъв твърд материал, например, гел, акрил, акрилова пудра.

Друг вариант е тънко покритие с пластичен гел лак. Вторият начин е подходящ само за къси нокти, тъй като покритието не укрепва, и затова ще започне да се променя заедно с нокътната пластина.

5.Влажни нокти

Под влажни нокти се разбира влажна кожа на ръцете, област около нокътя и кутикулата, склонност към повишено потоотделяне на дланите. И ако често ви се потят ръцете, то за съжаление, това неблагоприятно ще се отрази на състоянието на маникюра.

Дори и много добре да се подсушат ноктите преди маникюр, то по тях е възможно да останат частици влага, които намаляват дълготрайността на покритието, а това е една от причините за бързото разслояване на лака.

6.Твърде дебел слой лак

Твърде дебел слой лак означава по-бързо разслояване на нокътя. На дълготрайността на маникюра също влияе неравността на нанасяне на покритието. Например, ако на някои места лакът е по-плътен като слой, то на това място може да се появи излющване след само няколко дни.

Причината за тези излющвания е лесна за обяснение – дебелият слой лак съхне по-дълго време, затова възниква риск от компрометиране на покритието преди неговото пълно изсъхване.

За да се получи тънък и равен слой покритие, при нанасяне на лак малка капка се оставя в центъра на нокътя. След това с четката се разнася до целия край като се внимава.

Ако маникюрът се прави с гел-лак, то избирайте продукти с подходящ пигмент за постигане на покритие с тънък слой лак.