Калцият е от голямо значение за здравите и плътни кости и зъби, предпазва от болести като остеопороза, но според последните изследвания може да причини проблеми на сърцето.

Това твърдение се доказва от две изследвания, публикувани в „British Medical Journal“. Как е възможно калцият, който помага да понижим кръвното си налягане, да повишим концентрацията си и да увеличим „полезния“ холестерол, да бъде опасен за сърцето?

Според публикуваните резултати от метаанализ в едно от световно известните списания „British Medical Journal“, калциевата добавка оказва влияние върху сърдечната дейност. Всъщност, този новаторски доклад се базира на резултатите от пет клинични проучвания, проведени съвместно от САЩ, Великобритания и Нова Зеландия, в които участват повече от 8000 души. Резултатите показват, че 500 мг таблетки с калций увеличават опасността от сърдечен удар с 27%.

Учени оспорват резултатите, и смятат, че са използвани калциеви добавки, без да се комбинират с витамин D. Въпреки това, малко по-късно, през април, още един метаанализ е публикуван в същия вестник и показа, че калций и витамин D увеличават риска от инфаркт с 24%, а опасността от инсулт - с 15%.

Идеята, че приемът на калций крие рискове за здравето на сърдечно-съдовата система не е нова. В интерес на истината, през годините много хора са изложили идеите си за действието му и отдавна предупреждават за проблемите, до които могат да доведат прекомерните количества калций.

Учените обясняват, че причина за проблема е дозировката. Стойността на една таблетка калций значително се различава от съдържащия се в хранителните продукти. Калцият във форма на таблетки се усвоява по-лесно от организма, а концентрацията му в кръвта превишава нормата.

Излишното количество калций води до по-бързо съсирване на кръвта. Това повишава риска от инфаркт при хората, които страдат от сърдечни проблеми или образуване на тромб. Излишното количество калций полепва по стените на кръвоносните съдове, особено ако са били увредени преди това. След като се втвърдят, пространството в тях значително намалява.

В случаите, когато тялото се опитва да се освободи от излишното количество калций, това може да бъде причина за запек или освобождаване на калция през бъбреците (като камъни в бъбреците). Още по-лошо е положението при високите нива на калций, понеже се натрупват в кръвта и могат да предизвикват хиперкалциемия.

Жените, които имат по-голяма костна плътност, получена чрез масивен калциев прием, са застрашени до 300% повече от злокачествени туморни образувания на гърдите.

През последните години за да предотвратим появата на остеопороза, използваме редица калциеви препарати, които са сред най-евтините и популярни средства за лечение. Интересен факт е, че употребата на калциеви добавки не предотвратява риска от счупвания. Много жени, които са преминали през менопауза, приемат препарати, които им набавят необходимото количество калций.

Знаете ли, че една от пет жени умират след счупване на бедрената шийка, а причината за това е тромбоемболията - откъсната частица или съсирек, преминаващ по кръвоносните съдове, който може да предизвика запушване на артериите на сърцето, бъбреците, мозъка и белия дроб. Състоянието, което обикновено е предизвикано от излишно натрупване на калций, наречено “Brain grave” също е сред разпространените феномени.