Въпреки напредъка на медицината, ново проучване показва, че все повече хора умират от сърдечни заболявания и инсулт, в сравнение с данните от преди двадесет и пет години.

Положителната страна е, че броят на смъртните случаи, свързани с населението намаляват в повечето региони на света. Намаляващите темпове на смъртните случаи, се дължат на грижите, които хората полагат за себе си, като се подлагат на здравословни диети, ограничават се от тютюнопушенето или се дължат на непрекъснатите подобрения в областта на медицината.

Въпреки това, цифрите са все още твърде високи, според д-р Капеуел, който не е участвал в изследването, голяма част от тези смъртни случаи са преждевременни, което означава, че умират хора под 75-годишна възраст. Деветдесет процента от тези преждевременни смъртни случаи са предотвратими, чрез здравословното хранене или ограничаване на тютюна.

В проучването, изследователите, ръководени от д-р Грегъри Рот, от Институт за здраве Метрика и Университета на Вашингтон в Сиатъл, проверяват данните от 2013г., за глобалния анализ на статистическите данни за болестта в 188 страни. Те се фокусират върху големия брой на засегнатите от смърт в следствие на сърдечни проблеми или смъртността от 1990-2013.

През 1990 г. 12,3 милиона души в света са загинали от сърдечно-съдови заболявания, категорията включва състояния като инфаркт, инсулт, ревматична болест на сърцето и аортна аневризма. Броят им нараства до 17,3 милиона до 2013 г., което представлява увеличение от 40 процента.

Проучването сочи, че увеличението се дължи предимно на застаряването на населението в света, въпреки че нарастването на населението е друг основен фактор. Броят на смъртните случаи е намалял само в Западна и Централна Европа.

Изследователите определят, че смъртността в резултат на преклонна възраст намалява с 39% в световен мащаб.

Според д-р Антъни Ким, нещата се подобряват. Болестите на сърцето са водеща причина за смърт в САЩ, например, но инсулт е преместен от 3 на 4 място преди няколко години, и съвсем наскоро ще спадне до номер 5. Лечението е необходимо за намаляване на абсолютния брой на сърдечно-съдови смъртни случаи и тези в следствие на инсулт.

Според д-р Капеуел, хората, които живеят в по-богатите страни все още имат лоши здравни навици. В САЩ и Европейските страни огромна част от хората се хранят нездравословно, консумират големи количества месо и животински мазнини, както натрий и захар, океани от сладки напитки, консумирани всяка година.

Какво следва? Важно е да се анализират регионите в държавите, вместо да се разглеждат различните народи като цяло. Благодарение на урбанизацията, два големи града в различни държави могат да бъдат сходни по отношение на сърдечно-съдови заболявания, отколкото градската среда и един селски район в една и съща държава.

В САЩ, например, е налице постоянната разлика в сърдечно-съдовата болест при югоизточната част на Съединените щати, въпреки драматичните спадове в проценти на смъртност от възрастта, коригирано с течение на времето.

Доктор Капеуел, призова правителството към действия в подкрепа на здравословния избор на живот, чрез ограничаване на нездравословната храна и газираните напитки. Той обяснява, че в САЩ, относно храната трябва да се вземат същите мерки, както преди години с тютюна.