Законите в Орегон ограничават 15-годишните да шофират, пушат, даряват кръв, татуират, дори да посещават солариум без знанието на родителите си.

Но според настъпилите през януари промени в закона 15-годишните вече могат да си направят операция за смяна на пола. Голяма част от жителите са шокирани, след като научават, че децата имат право на това решение, без дори да уведомят родителите си, а държавата ще плати за операцията, чрез своята медицинска програма „Oregon Health.“

Решението, според което 15-годишните могат да направят сами избор за смяна на пола е взето от специална комисия за здравни прегледи и доказателства (HERC). Членовете и се назначават от самия губернатор. При липса на обществен дебат, HERC помага за промените в политиката, възникнали при проблеми като нуждата от хормонална терапия или операция за смяна на пола при хора с дисфория, официално известна като разстройство на половата идентичност.

Длъжностните лица на „Oregon Health Authority“ обсъждат политиката за транссексуалните на четири срещи през 2014 г. Решението е прието без възражения или дискусия за правото на тийнейджърите да решават за подобни промени.

Половата дисфория е класифицирана от Американската психиатрична асоциация като психично разстройство, при което хората се определят като представители на противоположния пол. Това състояние засяга един на всеки 20 000 мъже и една на всеки 50 000 жени.

Според проучване, публикувано в списанието на „Американската академия по детска и юношеска психиатрия“ през 2008 г., при голяма част от децата половата дисфория преминава след пубертета.

Според д-р Пол Макхю: „Политиката на Орегон може да се сравни с малтретиране на деца и има радикални и дори осакатяващи методи на лечение, за които няма сигурни доказателства, че в дългосрочен план ще дадат добри резултати.“

Д-р Джак Дрешър, който е работил върху сексуалната идентичност и свързаните с нея нарушения казва: „Проблемът с половата дисфория получава повече внимание през последните години.“ Според него: „ Законите в Орегон позволяват на 15-годишните да вземат подобно решение твърде рано. Например промените в политиката на Ню Йорк предвиждат одобряване на хора, които искат да се подложат на подобна операция само ако са навършили 18 години.“ Той смята, че: „Деца на възраст 15 години не могат да обмислят всички последици от процедурите, на които смятат да се подложат.“

Според Джен Белтън, пациентка, която се е подложила на операция за смяна на пола, ако се изисква съгласието на родителите, това ще доведе до повече страдания и дори опити за самоубийство.

„Родителите не могат да одобрят, понеже не чувстват вашата идентичност, а това понякога може да продължава повече от години.“

Според проучване през 2010 г. има много малко доказателства, които показват подобряване на качеството на живот след операцията. Според авторите на изследването доказателствата са неубедителни.

Здравните органи в Орегон не могат да определят със сигурност броя на хората, които са лекувани от дисфория, понеже новата политика влиза в сила през януари. В Орегон има 935 000 души, които са включени в плана на програмата „Oregon Health“. HERC поема между 14 и 112 от тях, които може да страдат от полова дисфория. Стойността операциите, свързани с хормонална терапия и смяна на пола сред непълнолетните възлиза на 150 000 долара годишно.

Според HERC това решение ще доведе до по-малко опити за самоубийство, но според д-р Макхю операциите за смяна на пола при младите хора с полова дисфория не са уместни.