Китайски учени установили как е възможно да се планира пола на детето. Специалистите от Пекинската университетска болница в рамките на проведено от тях изследване установили, че наднорменото тегло при мъжете увеличава вероятността от раждане на момче в семейството.

Така например бъдещият баща е необходимо много внимателно да следи за фигурата си, за да роди неговата партньорка момиче. Следва да се отбележи, че новото изследване е един от първите експерименти за определяне на ролята на бащата, а не на майката при формиране на пола на детето.

Китайските учени провели детайлен анализ на здравословното състояние и на начина на живот на 8500 съпружески двойки, преминали през лечение на безплодие.
По време на експеримента неговите автори отчели статистиката на бременностите и на раждаемостта, а също и на теглото на родителите.

Установило се, че от стройните партньори на жените се родили 611 момчета и 569 момичета, тоест момчетата са 7% повече. И тази статистика се счита за нормална. Същевременно сред доброволците, страдащи от наднормено тегло, пълнотата на бащите повишавала вероятността от раждането на деца от мъжки пол с 27%. Подобна ситуация, според изследователите, се явява отклонение.

Сътрудниците на болницата отбелязали, че причината за тясната връзка между наднорменото тегло на представителите на силния пол и раждането на момичета, вероятно се дължи на неблагоприятното въздействие на пълнотата на мъжете върху женския ембрион.

Експертите твърдят, че ако в зачеването е участвал партньор с отклонения в индекса на телесната маса, то активното образуване на Y-сперматозоиди способства за образуването на мъжки ембриони.

Следва да напомним, че по-рано специалистите доказаха важната роля на сутрешното хранене на жената, за да ѝ се роди син.

Въпреки че шансовете за раждане на момче обикновено са по-високи, отколкото за раждане на момиче, в някои случаи съотношението се променя в полза на момиченцата.

Сътрудници на Северозападния университет провели анализ на медицинските данни на повече от 70 хиляди жени от САЩ и установили, че сред представителките на нежния пол, пропускали закуска шансовете за зачеване на момче не надвишавали 45%.

Според изследователи, поради липсата на хранене сутрин нивата на кръвната захар се понижават, което на свой ред оказва силно влияние върху ембрионите от мъжки пол, отколкото на тези от женски.

Учените напомнят, че по време на войни и стихийни бедствия в семействата най-често се раждат момичета, но за сметка на това след тези период се регистрира рекордна мъжка раждаемост.

За ползата от закуската за зачеването по-рано съобщиха и учени от Израел. Експертите установили, че за повишаване на вероятността от зачеване на дете, дамите трябва да закусват много добре.

Изследването се провело в Еврейския университет в Йерусалим. То показало, че жените, стремящи се да забременеят, следва да ядат по-малко вечер и да наблягат на храната сутрин. Най-ефективен е този метод според учените, за представителките на нежния пол с поликистозни яйчници.

Това се дължи на факта, че получаването на по-голямата част от дневната норма калории сутрин спомага за регулирането на инсулина, тестостерона и някои други хормони, препятстващи развитието на бременност.

Предположението на израелските експерти било проверено с експеримент, проведен с 60 дами със синдром на поликстозни яйчници. Тяхната възраст била 25-39 години.
Участниците в проучването били разделени на 2 групи, като едните приемали сутрин основно, а пък втората вечеряли обилно.