След раждане, жените често се борят с намалено сексуално желание и възбуда, но как те са родили – чрез секцио или вагинално, няма отношение към този проблем, показва малко проучване.

Жените, участващи в проучването, са склонни да се оплакват от сексуални проблеми 12 седмици след раждането, независимо от това как са родили, въпреки че оплакванията между тези, които са родили чрез секцио или по нормален път, се различават.

„Бременните жени трябва да знаят, че сексуалната дисфункция в някои аспекти е очаквана и не е постоянна”, каза старши авторът д-р Таумур Мустафа, професор по андрология и сексология в  университета в Кайро, Египет.

Бременността и раждането могат да доведат до физически промени, които често причиняват болка по време на секс, намалено желание, трудно осъществяване на оргазъм и умора”, заявиха Мустафа и колегите му пред национално списание за изследване на импотентността.

Много жени с подобни проблеми не търсят лекарска помощ, въпреки че искат такава. Учените включват в проучването 200 жени, като ги изследват 6 седмици след раждането и отново 6 седмици по-късно. Средната им възраст е от 25 до 30 години, повечето са високообразовани и живеят в градски райони.

Четиридесет и пет процента от тях са родили вагинално, а останалите 55 процента чрез цезарово сечение. Шест седмици след ражадането, 43 процента от жените, забелязали различно чувство при секса, 70% от тях усещат чувство на болка, а 30 процента умора.

До 12 седмици обаче, 38% от жените имат подобрение в любовния им живот, защото болката е намаляла. Като цяло, рискът от проблеми със сексуалния живот е подобен и за двата вида раждане.

Но тези, които са родили вагинално, чувстват по-малко желание и възбуда, а при тези с цезарово сечение проблемът се отразява повече при неспособността да получат оргазъм, удовлетворението или болката.

„Много жени се страхуват да възобновят половия си живот, така че аз мисля, че страхът играе голяма роля и намалява желанието”, каза Санди Тенфелде, практикуваща сестра и изследовател в Марсела Ниехоф, училище за медицински сестри част от Университета в Лайола, Чикаго.

„Ако сте загрижени за промените, които се случват в тялото ви и вие сте нервна за това, може би страхът е причината и намалява желанието ви”, добави тя.

„Жените могат да имат болки в таза или перинеала, който се намира между вагината и ануса, в зависимост от начина им на раждане. Тази болка може да се отрази не само на желанието им, но и на тяхната възбуда”, заяви Тенфелде.

Тя похвали учените за това проучване, което се нуждае от повече отговори.

„Жените, които отиват за преглед 6 седмици след раждането, се успокоиха, че всичко е нормално. Но много от тях признават, че тялото им се е променило по време на бременноста и след раждането и са се чудели как да се възстановят от физическите промени, които им се случват”, каза тя за Ройтерс.

Мустафа и колегите му казаха, че реакцията на тези проблеми на мъжа може да засегне секса след раждането. Ролята на партньора е изключително важна за доброто разбиране на тези промени, подкрепа, насърчение и избягване на критиките.

Някои двойки могат да имат разминаване, поради типичните шест месеца очакване за секс и последвалите нови събития.